IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три фурми на ден срещу стрес

5 юни 2019 05 30

Защо да ядете суперхраната през този сезон?

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Вкусни и полезни. Това са фурмите – плодовете на финиковата палма, които направо се топят в устата. Въпреки че някои хора ги избягват заради сладкия им вкус, те носят енергия, при това се използват за заместител на захарта в много десерти.

Отглеждани в Северна Африка и Близкия изток, фурмите пристигат при нас изсушени и наредени в кутии. И въпреки факта, че са пропътували хиляди километри, цената им е допустима.

Тези кафеникави плодове са идеалното средство за засищане на глада между храненията. Препоръчват се от много диетолози, защото са много по-полезни от кексчетата, снаксовете и другите пакетирани храни, които поглъщаме всеки ден. Това се дължи на факта, че са същинска „бомбичка“ от витамини и минерали.

4 ползи от консумацията на фурми

Гонят стреса и депресията

Похапването на до три фурми на ден може да ви помогне да се справите с натрупания стрес. В тях има витамин В6, който увеличава хормоните на щастието в тялото. Серотонинът, например, има способността да подобрява настроението при хора, предразположени към депресивни състояния.

Грижат се за костите

Високото съдържание на фибри във фурмите засилва защитните сили на организма и помага за укрепването на костите. Поддържа минералния баланс.

Източник: IStockphoto

Помагат при ленивост

Ако се чувствате изморени и отпуснати, то тялото ви най-вероятно се нуждае от повече витамини и минерали. Във фурмите има фибри, калий, магнезий, витамини и силни антиоксиданти, което ги прави перфектната засищаща закуска, с която ще имате достатъчно енергия за натоварения делник. Освен това изследвания показват, че могат да се ядат след изтощителна тренировка, за да може тялото да се възстанови по-бързо.

Насърчават отслабването

Сушените и вкусни плодове могат да се превърнат във ваш съюзник в отслабването. Фибрите във фурмите предотвратяват увеличаването на кръвната захар след прием на храни, богати на въглехидрати. Освен това антиоксидантните им свойства освобождават от тялото токсини, които насърчават храносмилателната система и подпомагат метаболизма. А това е основен фактор при отслабването.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари