Ако доскоро се смяташе, че червеното месо е по-вредно от бялото, то учени от института към детската болница в Окланд, Калифорния, установиха, че и двете повишават еднакво холестерола в кръвта, съобщава Лента.
Според специалистите, всички видове месо увеличават липопротеина с ниска плътност, наричан също „лош холестерол“ заради връзката му с повишения риск от развиване на атеросклероза.
Растителните протеини нямат такъв ефект. Употребата на червено месо от няколко години много намаля заради притеснения за връзката му със сърдечносъдови заболявания.
Пилешкото се смята за по-здравословна алтернатива. Според авторите на изследването обаче хората, които искат да контролират холестерола, е по-добре да наблягат на зеленчуците, млечните продукти и варивата.














Три зодии срещат предизвикателства от 8 до 14 декември
Росен Петров разказва още 90 истории от българското минало
Често пренебрегвани хигиенни рискове в кухнята и как консумативите помагат
Софийският градски съд прекрати делото срещу Иван Портних
Единствена по рода си: В Индонезия се роди бебе от вида гигантска панда
Учените са изумени: Кометата 3I/ATLAS носи ключова за живота молекула
Компактна и ярка: Hubble снима блестяща синя галактика
SpaceX ще построи две стартови площадки за Starship на Кейп Канаверал
Племенникът на Лечков се оправдава след резила
НА ЖИВО: Лудогорец – Славия 0:1
Кубрат Пулев пристигна в Дубай, закани се да смачка руснака Мурат
"Орела" каза как успя да клъвне ЦСКА 1948
5 хитри трика, за да ухае домът на Коледа
От България до Южна Корея – истински истории от една българка в Далечния изток
Кога кашлицата трябва да ни притеснява?
Задължителни ястия за Света Анна
Хранителен режим при атеросклероза
Как влияе на психиката работата от вкъщи?
Инсулинова резистентност и метаболитен синдром – как са свързани?
УМБАЛ „Лозенец“ с безплатни кардиологични прегледи за жени от 15 до 19 декември
Остави коментар