IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненада? Бялото месо – вредно, колкото червеното

5 юни 2019 07 30

Наблягайте на зеленчуци и млечни, за контрол на холестерола

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Ако доскоро се смяташе, че червеното месо е по-вредно от бялото, то учени от института към детската болница в Окланд, Калифорния, установиха, че и двете повишават еднакво холестерола в кръвта, съобщава Лента.

Според специалистите, всички видове месо увеличават липопротеина с ниска плътност, наричан също „лош холестерол“ заради връзката му с повишения риск от развиване на атеросклероза.

Растителните протеини нямат такъв ефект. Употребата на червено месо от няколко години много намаля заради притеснения за връзката му със сърдечносъдови заболявания.

Пилешкото се смята за по-здравословна алтернатива. Според авторите на изследването обаче хората, които искат да контролират холестерола, е по-добре да наблягат на зеленчуците, млечните продукти и варивата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари