IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 смутита с ягоди, които да пиете в горещините

10 юни 2019 09 40

Използвайте натурални подсладители

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Въпреки прогнозите за дъждове, температурите навън се покачват и вече е време за сладолед, разхлаждащи напитки и летни емоции. Ако искате да си направите нещо вкусно и полезно за закуска или между храненията, може да се възползвате от полезните свойства на ягодите.

Заради по-ниския им гликемичен индекс, ягодите се консумират от много хора. Те са пълни с витамин С, който е силен антиоксидант, пречистващ тялото от токсини. Той помага на тялото да се пребори по-лесно с умората. В червения плод има и четири важни киселини – ябълчена, салицилова, лимонена и оксалова. Те подобряват работата на храносмилателната система и същевременно не я натоварват. Това до някаква степен се дължи и на пектина и фибрите в тях.

Tialoto.bg ви предлага 3 лесни рецепти за смутита с ягоди, които може да си направите в горещините:

Натурално ягодово смути

То е идеално за хора, които спортуват активно или са се натоварили повече за деня. Може да се пие половин час преди спортуване или след края на тренировка, за възстановяване на мускулите.

Необходими съставки:

– една шепа ягоди;

– 1/2 чаша кисело мляко;

– 1/2 чаша кокосова вода или соево мляко;

– 2 супени лъжици натурален мед.

Начин на приготвяне:

Ягодите се измиват хубаво и се нарязват на малки парченца. Поставяте ги в блендера и го пускате за няколко секунди. После изсипвате киселото мляко и кокосовата вода/соевото мляко. Накрая добавяте меда и разбърквате за още няколко минути.

Източник: IStockphoto

Смути с ягоди и банани

Подходящо е за ежедневна консумация, защото е много леко и приятно на вкус. Става и за закуска при хора, които са на диета, защото осигурява достатъчно енергия до обяд.

Необходими съставки:

– 1 купа ягоди;

– 1 по-узрял банан;

– 2 супени лъжици мед;

– 1 1/2 чаша нискомаслено мляко.

Начин на приготвяне:

Бананът се обелва и се нарязва на парчета. Добавят се добре измитите и наситнени предварително ягоди. Всичко се разбива в блендера до получаването на хомогенна смес.

Смути с ягоди, манго и ананас

Напитката е нискокалорична и се препоръчва както за хора, които са на диета, така и за ежедневна консумация в горещите дни.

Необходими съставки:

– 1 малка купичка ягоди;

– половин узряло манго;

– половин резен ананас;

– 5 супени лъжици вода;

– 1 чаена лъжичка мед;

– 1 супена лъжица чиа.

Начин на приготвяне:

Измийте хубаво ягодите. Нарежете ги заедно с ананаса и мангото. Разбийте ги в блендера заедно с водата и меда. Трябва да се получи смути с кремообразна текстура. Към него, по желание, може да добавите и една лъжица предварително накисната във вода чиа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари