IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разликите между емоционалния и истинския глад

12 юни 2019 14 40

Как да различим двата вида

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всеки знае, че правилната формула за отслабване е комбинация от диета и упражнения. Със сигурност, правилното хранене играе огромна роля за свалянето на килограмите като времето прекарано в тренировки е едва 30% от процеса.

Режимът на хранене е едно от най-трудните неща за спазване, защото има толкова много изисквания като това какво да се яде, кога да се яде и по колко да се яде. Този стресиращ график кара тялото понякога да бърка емоционалния глад с истинската жажда за храна, което ни кара да похапнем нещо нездравословно и то в неправилния момент.

Има обаче начини, с които можете да различите тези два вида глад и да се предпазите от неправилното хранене. По този начин ще помогнете на тялото много по-бързо да се отърве от излишните килограми.

Физически срещу емоционален глад

Физическият глад не се случва веднага. Той постепенно се надига в организма и се усеща в стомаха. Не ви кара да желаете определена храна, а просто ядене, което ще ви засити. Той лесно може да се задоволи.

От друга страна, емоционалният глад се появява изведнъж и по-скоро е като желание за точно определена храна. Най-лошото е, че той не се засища лесно.

Как да се справим с двата вида глад

Начинът за справяне с физическия глад е много лесен. Когато го усетите, трябва да снабдите тялото с правилните съставки. Хубаво е в менюто си да имате протеини и зеленчуци. По този начин организмът ви ще има достатъчно енергия, за да функционира през деня.

Когато изпитате желание за определена храна, то тогава се сблъсквате с емоционалния глад. Опитайте се да намерите причината, която стои зад него. Може би ви е скучно или пък сте ядосани на нещо. По-добре отидете да се разходите на чист въздух вместо да посягате към някаква храна.

Фокусирайте се върху това, което ядете и не стойте пред телевизора и телефона. Когато се разсейвате с други неща, когато сте на маса, това ви кара да ядете без да мислите какво и колко слагате в устата си. А това е последното нещо, което бихте искали да правите по време на отслабване.

Винаги имайте вода пред себе си. Изпиването на една чаша преди ядене ще ви покаже дали наистина сте гладни, или просто една ябълка ще ви засити засега. Също така не се опитвайте да изядете всичко, което сложите в чинията си. Може да си оставите нещо и за после. Ако все пак сте на ресторант или пък ядете в работния стол, то тогава се опитайте да прецените колко ще може да изядете преди да си поръчате.

 

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари