IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масажни техники, които да включите в дневната си рутина

12 юни 2019 09 40

Как да освободим напрежението без да посещаваме студиата за масаж.

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Масажът се отразява добре на тялото ни по много причини. Той намалява умората в мускулите, схващанията и дори повишава кръвообращението. Няколко проучвания показват, че масажирането може дори да повиши имунитета ви като стимулира производството на белите кръвни телца. Също така може да ви помогне за по-добрата концентрация на работното място и да ви направи по-продуктивни.

Всичко това звучи чудесно, но ходенето по масажни студиа е време, което не всеки може да си позволи. Затова доста хора се отказват от това удоволствие или пък го правят веднъж месечно. Това не е достатъчно, за да се получи добър ефект върху тялото, затова има няколко начина, които може да практикувате и у дома.

Разтягайте се


Всяка сутрин и вечер започнете да разтягате тялото. Започнете от краката и ръцете, след това бавно преминете към горната част на тялото и стигнете до главата. Това не само ще заздрави мускулите и костите ви, но ще подобри и кръвообращението и ще успокои нервите ви. Разтягането рано сутрин ще ви помогне да събудите по-бързо организма и да го подготвите за деня. Вечерното упражнение ще ви помогне да заспите по-бързо.

Потупайте стомаха след ядене


Леко потупайте стомаха си след всяко хранене. Повечето хора го правят след като вече са яли предостатъчно като знак, че не могат да сложат повече нищо в устата си. Това обаче е много полезно за организма. Галенето на корема по посока на часовниковата стрелка ще ви помогне да засилите храносмилането.

Масажирайте ръцете си всеки ден


Повечето хора са свикнали след като си измият ръцете да сложат и крем, който да ги хидратира. Докато това се е превърнало в навик, който правим механично, то този вид „масаж“ може да се окаже доста полезен за тялото. Когато слагате крем, опитайте се да разтривате дланите една в друга с кръгови движения за около минута. След това повторете движенията, но с гърба на дланта, използвайки пръстите.

Преди упражнение


Преди да се насочите към фитнеса или пък към групова тренировка, масажирайте цялото тяло от глава до пети. Това помага за кръвообращението и служи за по-бързо възстановяване. Преди започването на упражненията, разтрийте мускулите на краката и ръцете с юмрук отгоре надолу. След приключването на тренировката, направете същото, но този път в посока към сърцето.

Използвайте топка за тенис


Ако кракът ви е изморен или натоварен, използвайте тенис топка, за да се облекчите. Застанете на един крак, подпирайки се на стена и стъпете с другия крак върху топката. Използвайте цялата си тежест, за да я натиснете към земята. След това започнете леко да масажирате крака, за да освободите напрежението в свода, петата и пръстите.

 

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари