IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сладолед в горещините – полезно ли е?

13 юни 2019 11 40

Сладкото изкушение подобрява настроението

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Похапването на сладолед в горещините крие рискове за организма. Рязкото падане на температурата на тялото, което е добре загрято предварително, може да причини респираторни заболявания. Това твърди специалист в интервю за „Москва Сити“.

Според Андрей Тяжелников от Московската служба по здравословно хранене, сладкото изкушение може да разхлажда, но и да е причина за болки в гърлото и кашлица, които се получават от рязкото охлаждане на горните дихателни пътища.

Ако искате да ядете сладолед, той не бива да се яде твърде студен, а по-скоро леко разтопен, за да нямате подобни проблеми. Пиенето на напитки с него трябва да става на бавни глътки.

Експертът е категоричен, че вместо сладолед, в големите жеги е по-добре да наблягаме на прием на вода и плодови напитки. Друго, което има освежаващ ефект, е водата или чаят с лимон и свежи плодове.

„Ако искате нещо млечно, е по-добре да пиете само мляко или киселомлечни напитки: кефир, йогурт, айрян“, съветва Тяжелников. По думите му, напитки като кафе, сода и млечни шейкове е по-добре да се избягват в по-топлите дни.

Източник: IStockphoto

Колко полезен е истинският сладолед?

Ако сладоледът е качествен и био, тоест не съдържа Е-та и консерванти, е източник на полезни вещества за тялото. Той съдържа витамините А, В6, В12, С, Д и Е.

Когато си направите домашен сладолед, ще имате достатъчно енергия за деня. Истинският се прави с достатъчно въглехидрати, протеини и мазнини, както и някои замразени плодове, които създават чувство на ситост.

Въпреки предупрежденията за болки в гърлото, не може да спрем да ядем сладолед, защото той ни помага да се чувстваме по-добре. Доказано е, че попадайки в организма, леденото изкушение насърчава производството на серотонин, който е хормон на щастието.

Ако съдържа истинско мляко, сладоледът успокоява нервната система, защото в него има веществото L-триптофан, който е естествен транквилант.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари