Ако вместо червено или преработено месо, ядем пилешко или риба, намаляваме риска от ранна смърт в следващите 8 години със 17 процента. В това ни уверяват учени от Харвардския университет, пише Daily Mail.
Според тях ако променим дневното си меню ще може да променим и бъдещето си. Експертите стигнали до този извод след изследване, в което 81 хиляди участници променили хранителните си навици и били изследвани цели осем години. Онези, които увеличили консумацията си на червено или преработено месо с половин ястие, увеличили риска си от смърт с 10 процента.
Проучването показало още, че ако вместо пържола изядем ядки, тогава ще увеличим продължителността на живота си с 19 процента.
Ако ядем яйца вместо месо, процентът е 10, а с 12 ако включим в диетата пълнозърнести храни.
Според учените най-добре е да похапваме зеленчуци, да намалим приема на бекон и наденички и вместо сандвич с шунка да изберем меню с риба, за да се погрижим за дълголетието си.