IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет мита за зрението

2 юли 2019 07 50

Каква е истината зад тези бабини деветини

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

От яденето на моркови за подобряване на зрението до това, че гледането на твърде много телевизия ще предизвика слепота, със сигурност сте чували много неща, които се отнасят до зрението ви. С цел да предпазят очите ви, родителите или бабите и дядовците ви, са ви казвали какви ли не страшни истории, за да може да ви откъснат от компютъра или телефона.

Но не всичко трябва да вярвате. Важно да знаете какво е вярно и какво не, особено щом се отнася до едно от най-важните човешки сетива. Ето пет мита, които ви пречат да живеете по-спокойно.

Мит: Четенето на слаба светлина ще увреди зрението

Истина: Вярно е, че очите ви се изморяват по-бързо, когато четете на слабо осветление, но това няма да предизвика по-сериозни проблеми. Трябва само да се уверите, че фокусът на светлината е точно на страницата, която четете, а не пада върху част от тялото ви. Когато светлината идва отзад, се създава едно блещукане, което прави четенето малко по-трудно.

Мит: Морковите подобряват зрението

Истина: Морковите със сигурност са полезни за очите ви, защото са пълни с витамин A, но пресните плодове и зеленолистните растения са още по-добри за зрението. Със сигурност и трите продукта са важни за менюто ви, ако искате да поддържате в отлична форма очите, но трябва да сте сигурни, че това няма да оправи зрението ви. Ако имате проблеми с очите, колкото и моркови да похапвате, това няма да ви помогне.

Мит: Не трябва да се носят очила или лещи постоянно

Истина: Много хора смятат, че когато им бъдат изписани очила, те трябва да се носят само в крайни случаи, защото „така окото ще стане мързеливо и ще свикне с очилата“. Грешка. Ако офталмологът ви е посъветвал да носите очила докато четете, направете го.

Заобикалянето на съвета и опитът да гледате телевизия или да четете без помощни средства, ще предизвика по-голяма умора в окото. Запомнете, че носенето на очила няма да отслаби зрението ви.

Мит: Седенето пред компютъра цял ден е вредно

Истина: Гледането на екрана за дълго време може да напрегне окото, но няма да му навреди. Уверете се, че мястото, на което работите, има нужната светлина и си почивайте на всеки 2-3 часа.

Може да излезете за 10 минути на чист въздух, но не се втренчвайте в телефона. За да ви починат очите е нужно да погледате нещо, което се намира в природата – дървета, трева или небето.

Мит: Ако кръстосате очите си, те ще останат така завинаги

Истина: Най-вероятно родителите ви често са ви се карали за това, че си кръстосвате очите и се опитвате да си видите носа. На повечето от нас сигурно е казвано, че очите им ще останат по този начин завинаги и това здравата ги е уплашило.

Но всъщност, това е чиста лъжа. Очните мускули позволяват на очите да се движат във всички посоки. Съсредоточаването им в центъра няма да ги накара да останат в тази позиция завинаги.

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари