IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече плуване – по-добро настроение

3 юли 2019 12 00

На море или басейн, то има безброй ползи

Pixabay

Pixabay

Юли е! Всеки си мечтае за почивка на море или басейн. Плуването във водата се отразява положително на тялото и сетивата ни. То ни разхлажда и същевременно помага за стягане на фигурата. При него се натоварват всички мускулни групи.

Ако имате свободно време, плуването е идеално средство за спортуване през този сезон. Дори и да се учите все още, движенията във водата ще ви помогнат за координацията на тялото.

Защо плуването е толкова полезно?

На първо място, плуването подобрява настроението. Само фактът, че сте на басейн или море е причина да сте усмихнати и щастливи. Плуването засилва тонуса и помага при депресивно състояние.

Минаването на само няколко дължини във водата или просто свободно „шляпане“ за 10-15 минути помага за намаляване на раздразнението и увеличаване на нивото на серотонин в тялото – хормонът на щастието.

Източник: Pixabay

Неслучайно плуването се препоръчва на хора, които работят прави или на компютър, заради което имат болки в гърба и кръста. Достатъчни са два пъти седмично във водата, за да може дискомфортът в тази част на тялото да намалее. Независимо дали плувате или правите водна аеробика, тялото ви се движи и болките постепенно изчезват.

Дейности през лятото, с които да горите калории

Друго предимство на плуването е, че засилва паметта и концентрацията. Когато се движите във водата, се увеличава притокът на кръв към мозъка. Това спомага за балансиране на всички жизнени функции. Така човек подобрява когнитивните си способности.

Този вид движение регулира кръвното налягане. Ако имате заседнал начин на живот, може да пробвате първо с плуване, после с по-сериозни тренировки. То намалява артериалното налягане, което се наблюдава при хора с инсулинова резистентност, диабет тип 2 или наднормено тегло.

Релакс на басейн, но за какво да внимаваме?

Всяка физическа активност подобрява здравословното състояние на човека. Хората, които плуват редовно през лятото или посещават водна аеробика, могат да намалят риска от преждевременна смърт с близо 50%. Те са и по-предпазени от сърдечносъдови заболявания в сравнение с онези, които въобще не спортуват.

Източник: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари