IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасно за здравето: Хора без образование предписват диети

10 юли 2019 05 30

Министерството на здравеопазването иска да им забрани

Снимка: Bulgaria ON AIR

Снимка: Bulgaria ON AIR

Край на екзотичните диети, препоръчани от хора без медицинско образование. Министерството на здравеопазването обсъжда промени в закона за здравето, с които да се забрани на хора, които нямат необходимото образование, да предлагат и прилагат диети.

Специалистът по хранене и диететика д-р Анна Йорданова коментира в студиото на „България сутрин“, че изготвена диета или следването на съвети за хранене, които обаче не са подходящи за отделния човек, могат да имат неприятни последици за здравословното ни състояние.

„От доста години обсъждаме този казус в лекарската гилдия със специалност хранене и диететика. Има шепа хора, които са изкарали курсове, но не са лекари и могат да възникнат доста проблеми при здравето на хората.“ посочи д-р Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

Според специалиста, проблемите може да са сериозни и да възникнат хранителни разстройства, защото тези хора не са се обучавали чак в такава степен.

Д-р Йорданова поясни, че тя е учила 7 години медицина. За самата специалност са били необходими още 4 години с изпитите и вземането на държавните изпити. Тя обясни, че един специалист като нея би направил необходимите изследвания, за да прецизира определен хранителен режим, така че той да бъде безопасен.

„Храната не е безобидна и зависи от заболяванията и моментното състояние на човека, които влияят върху организма“, заключи още лекарят. Тя още уточни, че при неправилна диета може да се появят хранителни разстройства и понякога не става дума за просто медицински въпрос, а е свързан и с психиката.

По думите ѝ гладуването не е за всеки, а високомазнинната диета, която сега е много модерна, е създала и много проблеми за различни хора.

„При мен дойдоха пациенти на 30-годишна възраст, които са с много сериозна тахикардия, много завишени чернодробни ензими, с бъбречни проблеми и хора, които са викали дори линейка от стрес, който е вследствие на режима“, обясни специалистът по хранене и диететика д-р Анна Йорданова.

Според нея, повечето от пациентите ѝ са пробвали една или друга диета. Най-често млади момичета следват интернет тенденциите, които са доста опасни. Д-р Йорданова посъветва, хората, които нямат заболяване или оплакване, да следват балансиран режим на хранене и да не прекаляват с количеството храна. Да имат поне три хранения и много движение, ако е възможно – на чист въздух.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари