IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Начини да се спасите от жегата

2 август 2019 12 00

С всяка година температурите ще се покачват

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Тазгодишният месец юли беше провъзгласен като най-топлият за всички времена. В много страни по света температурите не падат под 40 градуса дни наред, което предизвиква пожари, а хората се борят със здравословни проблеми.

По думите на специалисти, това няма да е единствената гореща вълна, а всяка следваща година ще ни поднася все по-опасни температурни рекорди. Препоръчително е да избягвате разходки в най-топлите часове на деня, да пиете повече вода и да посещавате места, в които има климатици.

Все пак, ако нямате свободно време да се разхождате из музеи и галерии, които да ви предоставят спасение от жегата, то има и други трикове, с които да си осигурите по-хладни дни и нощи.

Замразете чаршафите си

Спането при топло време не е най-лесната задача. Д-р Едо Паз казва, че организмът не може да се успокои при висока температура и се нуждае от охлаждане. Идеалната температура за спане е около 15-19 градуса. Ако това е непостижимо, може да сложите чаршафите си за час-два във фризера преди лягане.

Звучи невероятно, но д-р Паз твърди, че по този начин ще предпазите тялото от топлината на нощта и ще спите много по-добре. Ако се притеснявате, че чаршафите ви ще излязат мокри от камерата, то решението е да ги сложите в найлонова торба, която ще ги запази сухи.

Спрете алкохола и кофеина

Ледено кафе сутрин или пък студена бира вечерта може да звучи чудесно, но това няма да трае дълго. Кофеинът и алкохолът са диуретици и водят до загуба на голямо количество течности. Това, от своя страна, води до дехидратация.

„По време на горещата вълна, тялото ви се дехидратира, затова трябва да пиете много течности. Най-доброто решение в такъв период е да приемате само вода“, съветва д-р Паз.

Миенето на ръце с ледена вода

След работа много хора веднага отиват в банята за един студен душ. Но това може да се окаже вредно за здравето, заради рязката промяна на телесната температура. Затова, лекарите съветват да преминете към друг режим на охлаждане, който е също толкова ефективен.

Става въпрос за миенето на ръце с ледена вода. Но не се ограничавайте само до дланите. Според проучване, направено през 2013-а, потапянето ръцете до лактите в студена вода намалява драстично температурата на тялото. Това също помага и за борбата с изгаряне, ако сте работили цял ден навън.

Блендирайте салатата си

Лятото е времето, в което много хора преминават на диета, за да влязат във форма за морето. Напоследък кето диетата набира все по-голяма популярност. Тя се състои в отказа от въглехидрати, сладки неща, тестени изделия, алкохол и някои видове плодове.

За съжаление, това не е много добро решение в горещите дни. Храните, които са с високо съдържание на протеин и мазнини, изискват от тялото да изразходва повече енергия. Още повече, че месата също са причина да се повишава телесната температура.

Затова, лекарите съветват да се насочите към по-леки храни като свежи салати или пък супи като гаспачо. Наталия Роуз, която е специалист по храненето казва, че дори може да блендирате продуктите си за салата и да ги оставите за няколко минути в хладилника.

„Освежително дишане“

Това е източна медицинска техника, за която се смята, че помага да намали температурата в тялото. Упражнението включва вдишване със свит език и издишване през носа за около 5 минути. Учителката по йога Шия Фюрстенау споделя, че техниката наистина работи и я препоръчва по време на горещите вълни.

В момента „освежителното дишане“ не е много популярно в западните страни, но проучване през 2017-а показва, че хората, които го практикуват имат по-ниско кръвно.

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари