За много хора ястието не е приготвено добре, ако в него няма поне една лъжичка лют сос. Те винаги слагат на масата си малко люти чушки, които да загреят тялото им и да допълнят вечерята. Едно проучване обаче може да ви накара да помислите следващия път, когато сядате на масата или приготвяте нещо за хапване.
Учени от Университета в Южна Австралия и Университета в Катар са открили, че хора, които обичат да ядат люта храна всеки ден, имат по-голям шанс да развият деменция. Проучването е продължило 15 години и включва близо 5000 души над 55 години.
Под лупа са били поставени както тяхното тегло, така и паметта им. Резултатите показали, че хората, които ядат повече от 50 грама на ден люто, имат два пъти повече риск от загуба на памет. По-застрашени са хората със слабо телосложение.

Д-р Зумини Ши, който води изследването, споделя, че тези резултати са малко изненадващи. „В предишни проучвания бяхме установили, че лютото помага за отслабването и нормалното кръвно налягане. Сега обаче виждаме, че има и отрицателни ефекти върху по-възрастни пациенти“.
Според учените, пресните и сушени червени чушки имат най-голям негативен ефект върху паметта на човек. Не толкова вредни са черният пипер и капсикумът.

Снимки: Pixabay














Николай Младенов оглавява новия изпълнителен комитет в Газа?
Как кв. "Изгрев" успява да избегне кризата с боклука в София
Кога ще се случи следващото лунно затъмнение
Метеорният поток Геминиди ще достигне своя връх в нощта на 14 декември
Единствена по рода си: В Индонезия се роди бебе от вида гигантска панда
Учените са изумени: Кометата 3I/ATLAS носи ключова за живота молекула
Флик с отлична новина за Барса
Ландо Норис с любопитно признание след триумфа с титлата във Формула 1
Помощник-треньорът на Славия обяви целта на „белите“
Треньорът на Лудогорец проплака след издънката срещу Славия
Дневен хороскоп за 9 декември, вторник
Поверия за ангелската дата 12/12
5 хитри трика, за да ухае домът на Коледа
От България до Южна Корея – истински истории от една българка в Далечния изток
Холтерите като устройства за дистанционен мониторинг
Хранителен режим при атеросклероза
Как влияе на психиката работата от вкъщи?
Инсулинова резистентност и метаболитен синдром – как са свързани?
Остави коментар