Кето диетата, която става все по-популярна, е опасна за здравето. Това твърдят учени от Нюйоркския университет, според които пълното изключване на въглехидрати и високият прием на мазнини крие много рискове.
„Аз защитавам нерафинираните въглехидрати, плодовете, зеленчуците, всички зърнени продукти, бобовите като лещата и други. Това са едни от най-полезните хранителни продукти на планетата!“, обяснява проф. Шивам Джоши.
Според специалиста, организмът се нуждае от известно количество хляб, предимно пълнозърнести продукти и затова не бива да ги изключваме от менюто си напълно. По думите му, тези продукти предпазват тялото от сърдечносъдови заболявания.
Ким Кардашян, Гуинет Полтроу и Холи Бери са част от известните личности, които използват кето диетата, за да се избавят по-лесно от излишните килограми. Статистика показва, че близо 1 млн. души търсят информация за режима в Google всеки месец.
Източник: Istockphoto
Режимът забранява похапването на картофи, ориз, хляб и всякакви тестени изделия. Сладко също не се яде. За да може хората, които го спазват, да имат достатъчно сили през деня, трябва да консумират повече мазнини, конкретни зеленчуци и достатъчно протеини.
Кетогенната диета гарантира рязко отслабване още първите две седмици, защото организмът започва да се лишава от голяма част от нещата, с които е свикнал да се тъпче до момента. 80% от приема трябва да са мазнини, 15 протеин и само 5% калории, идващи от въглехидрати. Именно техният недостиг подпомага процеса на отслабване.
Мненията на специалисти по хранене и диетика за ефекта от диетата са противоречиви. Изследване на Американското дружество за клинично хранене показа, че участници, които са на кето диета не губят повече тегло от тези, които са на обикновена. Отчетена е друга промяна – хората, които ядат съвсем малко въглехидрати, често променят настроението си и имат по-високи нива на възпаление.
Кои са най-добрите кето храни?
Мазнини като зехтин, кокосово масло, авокадово масло, авокадо;
Протеини като говеждо месо, птици, яйца, риба;
Зеленолистни зеленчуци, кръстоцветни (броколи, зеле, карфиол, брюкселско зеле, краставици).