IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещу стареенето: Учени съветват – общувайте!

12 август 2019 11 50

Колко са важни социалните контакти, пресмятат специалисти

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Как да се забави стареенето, пресмятат учени от Лондонския университетски колеж. Според тях високата социална активност на 50-60-годишна възраст намалява риска от деменция и други невродегенеративни заболявания в бъдеще, съобщи сайтът MedicalXpress.

Изводът на специалистите идва след направено изследване, в което са се включили общо 10 228 души.

През периода 1985 – 2013 г. те участвали в 6 допитвания за честотата на социалните си контакти с приятели и роднини. Освен това от 1997 г. нататък доброволците минали тестове за когнитивни способности, като целта била да се открият евентуални симптоми на деменция.

Оказало се, че на 60-годишна възраст общуването с други хора е свързано с намаляване на риска от слабоумие. Вероятността от развитие на деменция за хората, които всеки ден общуват с приятели и близки, била с 12 процента по-малка, отколкото за онези, които се срещали с приятели веднъж на няколко месеца.

По думите на специалистите, продължителното изследване дало възможност да се потвърди важната роля на социалните контакти за профилактиката на деменцията.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари