IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващи причини, поради които да ядете повече мазнини

13 август 2019 07 12

Не всички са вредни за организма

IStockphoto

IStockphoto

До момента бе прието, че колкото по-малко мазнини приемате, толкова по-успешна ще е диетата ви. Последните тенденции в здравословното хранене показват обратното - организмът се нуждае от тях, за да замести захарта и въглехидратите и има достатъчно енергия. Ето защо кето и палео режимите са толкова харесвани. 

Не всички мазнини са вредни за тялото. Тези, които се съдържат в ядките, семената, сиренето, жълтъците на яйцето, авокадото, са особено полезни. Те играят важна роля за много функции на организма всеки ден. 

Ако вземем например наситените, ненаситените и трансмазнините, само последните трябва да се избягват, защото носят рискове за здравето. Останалите са необходими на тялото, за да се чувства добре и има тонус. 

Ето няколко основни причини, поради които трябва да ядете повече полезни мазнини:

Те подобряват умствената дейност

Чувствате ли понякога, че сте замаяни и не можете да се концентрирате върху задачите си? Може би не ядете достатъчно мазнини. Мозъкът ви се нуждае от тях, за да функционира нормално. Невролозите препоръчват да ядем омега-3 и омега-6 всеки ден, за да подобрим умствената дейност. 

Грижат се за белите дробове

Може да звучи абсурдно, но за да дишаме както трябва, са ни нужни достатъчно мазнини. Това е така, защото белите ни дробове са покрити с вещество, направено от наситени мазнини. Ако не ядете достатъчно от тях, дишането ви може да се наруши. Някои проучвания дори откриват връзка между развитието на астмата и понижената консумация мазнини при някои хора. 

6 тайни за горене на повече калории

Участват в терморегулацията

Независимо колко мазнини има в тялото, приемът на още помага на тялото да се затопли и поддържа терморегулацията. Ако имате студени крайници и се чудите какво ви става, трябва да знаете, че по този начин тялото се опитва да ви "каже", че има недостиг на полезни мазнини. 

Подпомагат репродуктивната система

Приемът на мазнини е от решаващо значение за поддържането на баланса на хормоните ви. Това от своя страна е свързано с поддържането на репродуктивна система здрава. Мъжете, както и жените, използват диетични мазнини за производството на полови хормони като естроген и тестостерон.

Палеолитна диета – новата стара мода в отслабването 

Абсорбират хранителни вещества

Много витамини са разтворими в мазнини. Затова трябва да включите в менюто си достатъчно полезни мазнини, за да сте сигурни, че сте усвоили полезните вещества напълно. Например витамин Д, който се предлага под формата на капки, трябва да се приема с малко зехтин или авокадо, пълно с омега-3, за да се усвои добре. 

Снимки: Pixabay

Понижават холестерола

Ако приемате храни, които съдържат полезни мазнини, не се притеснявайте, че холестеролът ви ще се покачи. Напротив, той ще спадне. Доказано е, че похапването на малко количество наситени мазнини и по-голямо количество ненаситени мазнини може да помогне да подобрите нивата на холестерола си. 

Предотвратяват депресията

Има много фактори, които могат да доведат до депресия, но хранителният режим също е от решаващо значение. Според някои изследвания диетичните мазнини всъщност могат да подобрят настроението и да предотвратят депресивното състояние. Диетичните мазнини могат да помогнат за производството на химикали като серотонин и допамин, които се смятат за хормони на щастието. 

Американски учени: Кето диетата е опасна за здравето

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари