fallback

Ядките - вкусната грижа за сърцето

07 September 2019 09:00

Редовната им консумация намалява риска от сърдечни болести

Неосолените ядки намаляват риска от сърдечно съдови болести. Това заявиха учени от Исфаханския кардиологичен институт в Иран на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Париж, пише Лента.

Според специалистите, ако човек похапва лешници, бадеми или орехи, два пъти седмично намалява със 17 процента риска от смърт вследствие на сърдечносъдови болести в сравнение с похапването на ядки веднъж на две седмици.

Учените отделно изтъкват ползата от консумацията на сурови и неосолени ядки. До тези заключения специалистите стигнали, след като 12 години следили хранителните навици на 5432-ма души над 35-годишна възраст. Били взети предвид възрастта, полът, образователният ценз, тютюнопушенето и физическата активност на участниците в изследването.

Авторите му отбелязват, че в съответствие с препоръките на Европейското дружество по кардиология ежедневната консумация на около 30 грама ядки свидетелства за здравословен хранителен режим.

Автор на статията:
Петя Славова
Сподели
ядки сърдечни болести
0 коментара
fallback