IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини да изглеждате уморени със ставането

2 декември 2019 08 30

Дори наспали се може да осъмнете с тъмни кръгове

Снимка: Istock

Има случаи, в които сте се наспали добре – взели сте си препоръчителните 7-8 часа сън – и пак имате уморен вид. Забелязвате тъмни кръгове под очите, а кожата ви има нездрав вид. За съжаление, безсънието не е единствената причина да ставате подпухнали и с тъмни кръгове сутринта.

Алергии

Очната алергия е една от често срещаните причини, очите ви да изглеждат уморени и подпухнали. Когато малки частици като прашец или котешки косъм влязат в контакт с очите, тялото ни произвежда химикали, наречени хистамини, които разширяват кръвоносните съдове под очите, увеличават притока на кръв и причиняват възпаление.

Дехидратация

Липсата на вода в тялото може да ви накара да изглеждате уморени и да доведе до подуване на очите. Това се случва, защото кожата около очите ви е много чувствителна и дехидратацията може да ги накара да изглеждат изтощени. Така че, дори и след като вземете препоръчителния 7-8-часов сън, пийте много течност.

Прием на солени храни

Прекомерният прием на сол може да доведе до задържане на вода в тялото, особено около очите ви. Задържането на течности може да разтегне по-тънката кожа около очите ви и да ги накара да изглеждат уморени. Намалете приема на сол и пийте повече вода, за да намалите възпалението.

Повече кофеин

Много от вас вероятно не започват сутринта без чаша силно кафе. Но внимавайте! Ако пиете редовно по 4-5 чаши от горещата напитка, нищо чудно на сутринта да ставате подпухнали. Намалете приема на кафе и пийте зелен чай, който е пълен с антиоксиданти и помага да поддържате кожата си здрава.

Стягане в очите

Прекаленото фокусиране върху далечни и дребни предмети създава напрежение в очите, което разширява кръвоносните съдове и води до тъмни кръгове и подпухналост. Правете кратка почивка от екрана на компютъра на всеки половин час. Посетете и очен лекар, за да видите дали има нужда да сложите очила.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари