IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забравянето – знак за интелигентност

7 декември 2019 12 00

Според канадски учени

Istockphoto

Помните ли какво сте похапвали преди седмица? Имате ли случаи, в които приятели и роднини ви изнервят, забравяйки важни срещи или отговорности, които са поели? Много спомени са дълготрайни, но човешкият мозък е устроен така, че понякога „изхвърля“ част от информацията.

Според учени от Университета в Торонто, забравянето е признак на особена интелигентност. Екипът, ръководен от Пол Франкленд и Блейк Ричардс, открива, че понякога човек не успява да запомни всички стари преживявания и старите спомени буквално са „задраскани“ от новите.

Проучването доказва, че една от основните функции на паметта е оптимизиране на процесите на вземане на решения.

„За мозъка е важно да забравя ненужни подробности и вместо това да се съсредоточи върху нещата, които ще ни помогнат да вземаме решения в реалния свят“, коментира Блейк Ричардс пред CNN.

мозък, памет

IStockphoto

Според изследователите, това, че мозъкът записва новите преживявания върху стари спомени, е добър знак.

Въпреки всичко, когато човек има твърде много проблеми с паметта, това се отразява негативно на живота му.

„Ако забравяте много повече от нормалното това е знак за притеснение. Но ако сте човек, който от време на време не се сеща за някоя подробност вероятно това е знак, че паметта ви е идеална и работи съвсем правилно“, коментира още ученият.

Друго изследване показва, че създаването на така наречената „мисловна картина“ в мозъка, може да ви помогне да запомните по-лесно къде сте оставили различни предмети.

Ако всеки път си търсите гребена сутрин или ключовете, без които не може да излезете навън, следващия път преди да ги оставите някъде, помислете за заобикалящата ги среда. Забележете какво има до тях, за да може по-лесно да си ги намерите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари