IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спортът наистина предпазва от диабет, но ... само мъжете

9 декември 2019 18 00

Какво показа ново изследване на датски учени...

Снимка: Pexels

За пореден път учени алармират за големите ползи от физическата активност. Според датски специалисти, благодарение на всекидневните упражнения хората могат да намалят до минимум риска от диабет, предава „Daily Mail“.

По думите на експертите от университета на Копенхаген, дори обикновените дейности като бързо ходене или работа в градината, дори само за 30 минути на ден дават добри резултати, тъй като увеличават нивата на хормон, потискащ апетита и намаляват кръвната захар.

За изследването учените са разгледали връзката между ежедневната физическа активност и хормон, който може непряко да намали опасността от диабет. Този хормон – глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1), потиска апетита, стимулира производството на инсулин и помага за сваляне на нивата на кръвната захар. Оказало се, че при спорт положителна реакция се наблюдава при представителите на силния пол, а не и на нежния.

Любопитното в това тяхно изследване е, че резултатите са валидни само за мъжете, а не и за жените. Учените предполагат, че това може да се дължи на физически разлики между двата пола, и на факта, че жените общо не се претоварват толкова.

Все пак подобни резултати не трябва да карат дамите да не спортуват, тъй като е ясно, че заседналият начин на живот увеличава риска от сърдечносъдови заболявания и наднормено тегло.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари