IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кучето ви може да е стресирано заради вас

15 декември 2019 09 00

Кучетата отразяват емоциите на стопаните си

Снимка: Pexels

Чувствате ли се разтревожени или силно раздразнени?

Ако това е така, по всяка вероятност и четириногият ви любимец ще е неспокоен. Скорошно изследване, публикувано в сп. Journal of Scientific твърди, че кучетата отразяват емоциите на стопаните си и то не само поведенчески, а дори физически.

Предишни проучвания предполагат, че стресът е „заразен“ и може да се предава от хора към други видове. Това изследване обаче е първото по рода си, което разглежда в дълготраен план психологическата връзка между куче и човек. Целта на авторите е била да разгледат как стресовите нива на лаещите четириноги са повлияни от различни фактори и от хората, с които живеят. Те са проследили нивата на хормона на стреса кортизол у собствениците на кучета и у самите животни в рамките на няколко месеца.

Изследването показва, че кучетата се чувстват по същия начин като собствениците си.

Това включва широк диапазон както от положителни, така и от отрицателни емоции. Оказва се, че „родителят“ на кучето може много бързо да повлияе на смяната на неговото настроение.

Тъй като нивата на кортизол могат да бъдат повлияни от физическата активност на животното, учените са изследвали лаещи четириноги с еднакво висока активност, сравнявайки нивата им на хормона с тези на собственика им.

Оказва се, че връзката стопанин-любимец е определяща за настроението и хормоналния баланс на животното. Друго изследване, на университета във Виена, също подкрепя теорията, че кучетата са по-сензитивни към емоциите на притежателите си и на практика ги придобиват бързо.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари