IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 продукта, които подпомагат чистотата на зъбите

23 декември 2019 10 30

Кои са естествените „четки за зъби“?

Снимки: Pixabay

Всеки, който се грижи за здравето на устната кухина, трябва да знае за естествените „четки за зъби“.

Здравите зъби са голям лукс в ерата на захарта и изкуствените подсладители. И нашата грижа за състоянието на зъбите е много важна.

Знаем, че прекомерната консумация на сладко може да доведе до разрушаване на зъбите, а пристрастяването към кофеина може да доведе до неестетично жълто покритие.

Но има продукти, които са не само безопасни за зъбите, но и много полезни.

Сутрешното и вечерното миене е задължително и не се обсъжда, но какво да кажем за естественото почистване на зъбите след лека закуска?

Според зъболекари почистването на устата с определени продукти е отличен начин за предотвратяване на кариес и други заболявания на зъбите и венците.

Ето списък на „естествените четки за зъби“:

Ябълките

Една ябълка на ден и можете да забравите за зъболекаря – тази фраза трябва да се превърне в своеобразна поговорка и да бъде добре запомнена от всички. „Влакнестата кора на ябълките помага да почистите зъбите си и действа като естествен масажор на венците. Сочната плът също ще ви помогне да премахнете остатъците от друга храна между зъбите. Разбира се, понякога дори парченца ябълка се залепват, така че не забравяйте за конците за зъби“, съветва британският зъболекар Сакина Сайед.

ябълка

Но специалистът предупреждава, че ябълката има доста високо съдържание на естествени захари, така че когато ядете ябълка, си струва да изплакнете устата си.

Зелени зеленчуци и салати

Зеле, спанак и целина са идеални за закуска. Те съдържат голямо количество фибри и в същото време са нискокалорични, перфектно се справят със задачата да премахнат хранителните остатъци между зъбите и в допълнение съдържат калций, който е толкова важен за силните зъби.

салата

„Ученето на децата да ядат достатъчно зелени зеленчуци може да бъде изпитание, но има варианти – добавете спанак в сандвича вместо обичайната маруля“, казва Сайед.

Моркови

Плодовете и зеленчуците са полезни за зъбите ви, но морковите имат още няколко предимства. Хрупкавите зеленчуци изискват повече усилия за дъвчене, което стимулира слюноотделянето, което естествено почиства зъбите. Плюс това морковите имат много витамини от група В, които предотвратяват развитието на гингивит – заболяване на венците.

морков

Ядки

Ядките отдавна се наричат суперхрана заради високото им съдържание на здравословни мазнини и протеини, но те са толкова добри за зъбите, колкото и морковите – дъвченето стимулира слюноотделянето. Освен това ядките са богати на калций.

ядки

Сирене

Това е доста висококалоричен продукт и трябва да знаете мярката. Но, ако не ядете твърде много сирене, малко парче ще бъде много полезно за зъбите.

„Сиренето съдържа голямо количество фосфат и калций, които укрепват зъбите и костите, а също така спомагат за балансиране на нивото на pH в устата. А това означава по-малко разрушаваща киселина за емайла и по-малко заболявания в устната кухина“, казва Сайед.

сирене

Трябва да знаете и каква храна е най-добре да избягвате. В списъка с опасни за зъбите продукти са сладките, газираните напитки, натуралните сокове и чипс.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари