IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицит на витамин D – как да го познаете?

7 януари 2020 09 06

Ето няколко признака, с които тялото ще ви подскаже

Pixabay

През зимата тялото ни не получава достатъчно витамин D. Липсата на слънчева светлина и по-малкото излагане на открито, налага да си го набавяме допълнително. Въпреки добавките и храните, богати на него, не всички го усвояват лесно и това може да окаже отрицателно влияние върху здравето.

Според проучване, данните от което са публикувани в Archives of Internal Medicine през 2009 г., три четвърти от тийнейджърите и възрастните в САЩ са с дефицит на витамин D.

Витаминът поддържа баланса на фосфора и калция в организма, което е много важно за здравето на костите. Той насърчава растежа на клетките в тялото, поддържа мускулите и има важна роля за работата на храносмилателната и имунната система.

Витамин D и депресия

депресия Pixabay

Pixabay

Много хора, които са по-тревожни или изпадат лесно в депресия, имат дефицит на витамин D. Много изследвания доказват, че между двете има връзка. Например едно, проведено сред пациенти в клиника „Майо“ в Минесота. При тях ниските нива на витамин D са свързани с депресивни симптоми, особено при лица с анамнеза за депресия.

В друго проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, цитирано от Еverydayhealth, доказва същото. Екип наблюдава 81 189 жени на възраст от 50 до 79 години и установява, че дамите с по-високи нива на витамин D в тялото имат по-малко депресивни симптоми. Според резултатите, витаминът може да повлияе на функцията на допамин и норепинефрин – основни невротрансмитери.

Витамин D и други състояния

Недостигът на витамин D понижава настроението, което води до повишена тревожност и депресия.

Изследване от 2014 г., публикувано в списание Neurology, открива, че умереният до тежък дефицит на витамин D при възрастни хора може да удвои риска от някои форми на деменция, включително болестта на Алцхаймер.

От друга страна, хората, които имат недостиг на витамин D, са два пъти по-заплашени да бъдат диагностицирани с шизофрения в сравнение с тези, чийто нива са в нормата. Това показват данните от изследване, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Кои са основните признаци при дефицит на витамин D?

Най-добрият начин, чрез който да разберете дали приемате достатъчно витамин D, е чрез кръвен тест. Резултатите от него трябва да бъдат съгласувани с лекар, защото прекомерният прием на витамина също е опасен за здравето.

Чести фрактури

Една от основните роли на витамин D е да помага на червата да абсорбират калция от кръвта. Без достатъчно витамин D, костите в тялото стават по-чупливи, особено при по-възрастните.

Изследванията показват, че контролираният прием на витамин D може да предотврати остеопорозата при което има намалена костна плътност и рискът от счупвания е голям.

мускулна болка

Pixabay

Хронична болка и мускулна слабост

Дефицитът на витамин D също може да причини болки в ставите и мускулите. Изследванията правят връзка между дефицита на витамин D и всички видове болки в мускулите. Според данните, публикувани в Western Journal of Medicine, само седмица след приема на витамин D, мускулната сила се подобрява.

Косопад

косопад, четка

Pixabay

Проучване, данните от което са публикувани в Skin Pharmacology and Physiology, проследява 80 жени на възраст от 18 до 45 години, които имат косопад или хроничен косопад. При близо 80% от тях се наблюдава дефицит на витамина.

Витамин D има способността да подпомага растежа на космените фоликули и при липсата му в организма те губят здравината си.

Сънливост

В проучване от 2012 г., публикувано в Journal of Clinical Sleep Medicine, изследователите посочват, че има значителна връзка между сънливостта на хората през деня и ниските нива на витамин D. Това доказват резултатите на 81 пациенти, които се оплакват от странна болка в мускулите и сънливост.

Високо кръвно налягане

Мащабно генетично проучване, включващо над 155 000 души, доказва връзката между хипертонията и дефицита на витамин D. Участниците, чиито нива на витамин D са високи, са с по-малък риск от хипертония и имат по-ниско кръвно налягане.

„Нашето проучване е категорично – някои случаи на сърдечносъдови заболявания могат да бъдат предотвратени чрез добавки с витамин D или по-разнообразна храна“. Това коментира д-р Вимал Карани от Великобритания.

Прекомерно изпотяване

Един от първите признаци на недостиг на витамин D, е изпотяването и повишаването на телесната температура над 37 градуса, обяснява д-р Майкъл Холик. По думите му, все пак, това не е кой знае какъв проблем, защото при потенето от организма се отделят токсини.

умора, мъж

Pixabay

Понижен имунитет

Витамин D също има важна роля и за имунната система. Когато нивото му в тялото е твърде ниско, човек се разболява по-лесно, най-вече в сезон като този, когато навсякъде върлуват вируси.

Има множество проучвания, които свързват понижените нива на витамина с появата на инфекции, например респираторни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари