IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 нови фобии, които бяха диагностицирани през изминалата година

22 септември 2020 16 30

Страховете вече си имат нови имена

Снимка: Pexels

Всеки изпитва страх от време на време. Когато обаче имате някаква конкретна фобия, това неприятно чувство може да е с още по-висока интензивност и повтаряемост. Фобията е вид тревожно разстройство, дефинирано като краен или ирационален страх от или отвращение към нещо. Тези ирационални страхове могат да пречат на личните отношения, работата и училището и като цяло да се наслаждавате на живота.

Като цяло сме запознати с някои от по-често срещаните фобии като страх от височини (акрофобия), страх от затворени пространства (клаустрофобия) и страх от открити пространства, от които няма къде да избягате (агорафобия). Тъй като нашият начин на живот се променя, изпитваме някои нови страхове, както и тревоги. Ето и някои нови страхове, които изникнаха като явление през изминалата година:

Екофобия

Постоянното четене за климатичните промени и заплахата как те ще се отразят на човечеството докараха сериозна тревожност на по-младото поколение. Все по-често се забелязват случай на паник атаки у хора само при мисълта за глобално затопляне или замърсен въздух.

Номофобия

Дигитализирането и наличието на толкова комуникационни канали и приложения онлайн докара нова фобия, която надвисна най-вече върху по-малките. А именно постоянен страх, че са пропуснали някакво съобщение, някакъв пост или телефонно обаждане. Страхът да не останат за секунда неинформирани и като милиони да не отлепят поглед от телефоните си.

Хранителна неофобия

Това е страхът от опитване на нова храна и той се проявява най-вече при децата. Но е различен от обикновеното капризничене, тъй като става въпрос за отказ от често срещана и изпитана храна.

Въглехидратофобия

С нарастване популярността на хранителните режими, които залагат на мазнини и протеини, се изостри избягването на въглехидрати и страхът от техния прием.

Едитиовултафобия

Тази странна дума означава страх от социални медии и е психологическо явление свързано с усещането да бъдеш критикуван и съден онлайн.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари