IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е метаболизъм и как да работите с него

22 септември 2020 12 00

Полезна информация, която ще ви помогне за супер тяло

Снимка: Pexels

Повечето от вас са наясно, че скоростта на метаболизма е много важна затова как изглеждате. Постоянно четем и се опитваме да намерим начин да ускорим своя метаболизъм, но истината е, че както височината, цвета на кожата и очите, той до голяма степен е генетично заложен. И параметрите му се простират далеч повече от това колко храна можете да изядете без да напълнеете.

Какво точно представлява метаболизмът

Метаболизмът се отнася до всички химически реакции, които се случват в тялото – включително дишане, функциониране на мускулите, храносмилане, използване на отделената енергия, дори мислене. Всички процеси, които се случват в тялото, изискват енергия (калории). Т.е. метаболизмът може да бъде определен като необходимия брой калории за извършване на тези процеси всеки ден.

Защо някои хора имат по-бърз метаболизъм от други

Отговорът е много прост – телата на някои хора се нуждаят от повече енергия (по-бърз метаболизъм) от тези на други. Например вие и ваша приятелка сте на една и съща възраст, но тя може да яде по един сладолед на ден и да не качва килограми, което при вас би довело до обратното.

Друг фактор, който има отношение към това е разходът ви на енергия в покой (resting metabolic rate – RMR). Ще останете изненадани като научите, че той е около 60-70 % от общия брой калории, които горите за ден.

RMR варира при различните хора. И тук влиза най-вече чистата мускулна маса. Колкото повече мускули имате, толкова повече калории горите дори в покой. Към факторите може да прибавите и възрастта и гените.

Как да разберете колко бърз е вашият метаболизъм

Най-лесният начин да не изпаднете в сложни сметки, е да ползвате някой онлайн калкулатор, в който просто да вкарате възраст, пол, височина, килограми и физическа активност. Резултатът ще ви покаже от колко калории се нуждае организмът ви на ден. Всеки дефицит от тази сума, води в по-дълготраен план до отслабване и обратното.

Как да ускорите метаболизма си

Макар че още в началото споменахме, че метаболизмът до голяма степен е генетично заложен, има няколко начина да го увеличите. Трупането на мускули е най-ефективният сред тях. Повече мускули – по-висок разход на калории за всяко действие или бездействие.

Какво влияе на вашия метаболизъм

Приемът на определени лекарства може да ускори или забави метаболизма ви.

Пълноценната закуска определено ще повиши метаболизма ви.

Отслабването може да забави метаболизма ви, тъй като тялото ви се нуждае от по-малко енергия при по-малко килограми.

Остаряването също забавя метаболизма ви. С възрастта трупате мазнини и губите най-вече мускулна маса, защото ставате по-малко активни. Можете да промените това като се стараете да се движите повече.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари