IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 доказани ползи от консумацията на канела

11 февруари 2020 16 30

Помага за намаляване на високото кръвно налягане

Pixabay

Когато чуете канела, за какво се сещате? Някои си представят прясно изпечен щрудел, овкусен с нея, други пък си спомнят за млякото с ориз от детството. Повечето веднага правят асоциация с приятния аромат на подправката, която е изключително полезна.

Подправката, която е богата на манган, желязо, калций и фибри, има лечебни свойства. Тя е известна с антиоксидантното, противовъзпалително и антибактериално действие.

В 10 г канела на прах има:

– 24,7 ккал;
– 0,12 грама мазнини;
– 8,06 грама въглехидрати;
– 0,4 грама протеини.

канела Pixabay

Pixabay

Доказани ползи от канелата за организма

1. Помага при диабет

Консумацията на канела има положително действие при хора, които имат инсулинова резистентност и диабет. Лори Фарли, сертифициран консултант по хранене, коментира пред „Wellnessbin“, че канелата притежава свойства, които намаляват високото кръвно налягане и намаляват кръвната захар при хора с инсулинова резистентност и диабет тип 2.

Сподели своята валентинка!

Установено е, че канелата може да понижи кръвната захар на гладно с до 29%, като по този начин може да предотврати появата на диабет. Съединенията, открити в подправката, влияят директно на клетките в мускулите, като им помагат по-бързо да изхвърлят захарта, с което са по-ефективни дори от някои хапчета, предписвани при инсулинова резистентност.

Тъй като високите нива на захарта в кръвта са изключително опасни, канелата имитира инсулина и регулира глюкозата.

2. Понижава нивата на лошия холестерол

Не само хората, които имат диабет, трябва да консумират канела. Независимо дали чрез десерти или посредством напитки с подправката, тя може да понижи нивото на триглицеридите и лошия холестерол в кръвта. От друга страна тя повишава количеството на добрия холестерол. Така, дори и при недиабетици, човек може да се избави по-лесно от натрупаните мазнини и да предпази сърцето си от заболявания.

канела, бисквитки,

Pixabay

3. Противогъбични, антибактериални и антивирусни свойства

В сезона на грипа на организма му трябват именно такива домашни средства, с които да повиши защитните си сили. Консумацията на канела през зимата предпазва от настинка и дори от белодробни болести.

Канелата съдържа съединения като канамалдехид, които не позволяват на бактериите и токсините да навлязат в клетките. Тя има по-големи антиоксидантни свойства от чесъна и предпазва тялото от вредното въздействие на свободните радикали.

4. В помощ на болните от алцхаймер и паркинсон

Добавянето на канела в някои ястия или напитки, които приемаме всеки ден, може да е изключително полезно при болни от алцхаймер и паркинсон. Консумацията на подправката има важна роля за правилното функциониране на невроните, част от които са с нарушения при болните. Тя няма как да ги излекува напълно, но може да им е от полза за подобряване на двигателната активност.

канела Pixabay

Pixabay

5. Противоракова активност

Има много суперхрани, които са с противоканцерогенни свойства. Такава е и канелата. Няколко независими проучвания показват, че когато се приема от болни от рак, растежът на раковите клетки се забавя. За това помагат и антиоксидантните свойства на подправката, която предпазва от свободните радикали.

6. Противовъзпалително действие

Редовната консумация на лъжица канела дневно понижава възпалението в тялото и намалява риска от появата на някои хронични заболявания. Много хора смесват мед и малко от подправката при първи симптоми на настинка, за да може по-лесно да се справят с вируса и подсилят имунната си система.

Съединенията в канелата намаляват възпалителните процеси в тялото и подобряват циркулацията на кръвта в организма.

7. Помага при поликистозни яйчници

Мнозина лекари откриват връзка между инсулиновата резистентност, метаболитните проблеми и поликистозните яйчници. Жените с тези проблеми качват бързо килограми, чувстват се отпаднали и имат множество кисти около яйчниците.

Както стана ясно, редовната консумация на подправката може да спомогне за намаляване на кръвната захар, а това е и предпоставка за по-малко кисти и подобряване на репродуктивната система.

Препоръчителната дневна доза е 120 мг канела на ден. Може да си слагате по малко в кафето, млякото или други горещи напитки. Има и вариант да си правите запарка с 250 мл вода и половин/цяла лъжичка канела.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари