IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Останките на Титаник бавно изчезват

23 август 2019 15 30

Проведе се първата експедиция от близо 14 години насам

Снимка: Reuters

Титаник. Историческият "непотопяем" кораб, който само няколко часа след първото си плаване се озовава на дъното на океана. Той тръгва на пътешествие през далечната 1912 г. и тогава му се носи славата на най-стабилния и най-добрия корба в света. Множество хора искат да се качат на него, но само най-бързите успяват да се сдобият с билети.

По ирония на съдбата, този билет не носи нищо добро на притежателя му. Историята на Титаник вдъхновила Джеймс Камерън и той решил да направи филм за легендарния кораб. Събира на едно място тогава неизвестния Леонардо ДиКаприо и Кейт Уинслет. Лентата е пусната през 1997-а и веднага предизвиква огромен интерес. Благодарение на нея още повече хора започват да ровят из интернет за Титаник и неговата пагубна история.

Титаник

Снимка: Reuters

Сега, група водолази се прибират от експедицията си, която е първата за последните 14 години. Корабът се намира на 3800 метра в Северния Ледовит Океан. Изполвайки техники от най-високо ниво, екипът успява да направи снимки на Титаник с невероятно качество и чистота. От тях се вижда, че корабът бавно изчезва. Някои от най-известните места вече не могат да се видят на "Титаник".

Титаник

Снимка: Reuters

Според водолазите, това се дължи на бактерия, която яде метала по съоръжението, корозия и водните течения. Историкът Парк Стивънс, който е част от експедицията, споделя, че част от каютата на капитана се е загубила безвъзвратно. "Ваната му е една от атракциите за феновете на кораба. Сега вече я няма", признава той пред Guardian. Стивънс добавя, че цялата част на кораба от тази страна бавно се разпада.

Лори Джонсън, която също е част от експедицията, споделя, че процесът си е напълно нормален. По време на гмуркането си, водолазите са извършили и церемония в памет на жертвите. С потъването на кораба, загиват близо 1500 души от общо 2,224 на борда. Преди да се озове под водата, Титаник се разцепя на две и сега частите му се намират на около 600 метра една от друга. 

Титаник

Снимка: Reuters

Еспедицията е била затруднена от лошото време и силните течения. Липсата на светлината и огромното напрежение от дълбочината превръща кораба в не много благоприятна среда за живот. Въпреки това, там се намират бактерии, ядящи метал. С тяхна помощ, Титаник бавно се превръща в прах. 

т

Снимка: Reuters

Въпреки, че екипът е бил изненадан колко бързо състоянието на кораба се влошава, Парк Стивънс споделя, че Титаник просто се връща в природата. Според прогнозите на водолази, през 2030 година на мястото на кораба няма да има нищо. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари