IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Тайната е в жълтъка

6 април 2010 08 13

За полезностите на яйцата

Кълбо от енергия. Снимка: Dreamstime

Кълбо от енергия. Снимка: Dreamstime

Определено едно от най-хубавите неща на Великденските празници са шарените, направени с много любов и въображение традиционни яйца... и неминуемото им ядене поне седмица след това.

Сигурни сме, че повечето от вас, към настоящия момент са изконсумирали брой яйчица, достатъчен да нахрани цял легион, в което, разбира се, няма нищо лошо, защото както знаем, те са източник на енергия и полезни за организма съставки.

Колко обаче са полезни яйцата действително и как всъщност би трябвало да ги консумираме, ако искаме да ни носят максимална полезност?

Хората, загрижени за доброто си здраве, често приготвят ястия от яйца, като използват само белтъците и изхвърлят жълтъците. Идеята обаче не е толкова добра, тъй като повечето полезни вещества се съдържат в жълтъка.

Яйцата са богати на редица полезни вещества. Повечето от тях - витамините А и Е, фолат, калций, желязо и лутеин - се намират в жълтъка.

Вярно е, че той съдържа и холестерол, но много учени вече са на мнение, че най-големият виновник за повишаването на холестерола в кръвта са наситените мазнини.

Освен че са богат източник на полезни вещества, яйцата са засищаща храна и са чудесно средство за потискане на глада между храненията.

Хората, които въпреки това държат да ограничават приема на наситени мазнини и холестерол, могат да се придържат към предпочитаните си "бели" омлети или бъркани белтъци.

Те обаче са жилави като гума и им липсва вкусът, който придават жълтъците.

Съветът на специалистите в подобни случаи е да се използват част от жълтъците на яйцата, предвидени за готвене. Например омлетът може да се направи от едно цяло яйце и два белтъка.

Когато се приготвят тестени изделия с яйца, използването на част от жълтъците и запазването на пропорцията може да се постигне, като вместо едно цяло яйце се слагат два белтъка.

КоментариКоментари

SUN-FUN ( преди 14 години )
И аз съм за това да не се пренебрегва жълтъкът!!! Той е по-вкусен, да не говорим за последните изследвания, които показват, че даже е и регулатор на холестерола, а не че го предизвиква!!! В статията много неточно пише, че жълтъкът съдържал холестерол. Холестеролът не се съдържа тук и там /като вземат да пишат, че в еди-кой си маргарин няма холестерол и т.н. - направо "смях в залата"! /, той си се образува в самия организъм впоследствие! Той не е някакво вещество, а е последица от различни трансформации в човешкото тяло. А и като разгледаме яйцето в друг аспект - то си е една монада - ин и ян! Така, че всичко си върви в неразривна цялост, природата си е казала думата! Сега обмислям варианта кога да прескоча до Толедо...:Р
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Sunnny ( преди 15 години )
Жалко, мацка. Сетих се и за едни захарни яйца, дето ги правят само в Толедо. Е няма такава сладост :)))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
namonaraqnaq ( преди 15 години )
А аз съм алергична към яйца :-)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Sunnny ( преди 15 години )
И аз съм така. Смешни са ми малко хора, дето казват "не ям жълтък, че има холестерол", ама се тъпчат с торти и брускети-марети, дето са само хляб и сол. Смях и неграмотност.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
barovkata ( преди 15 години )