Определено едно от най-хубавите неща на Великденските празници са шарените, направени с много любов и въображение традиционни яйца... и неминуемото им ядене поне седмица след това.
Сигурни сме, че повечето от вас, към настоящия момент са изконсумирали брой яйчица, достатъчен да нахрани цял легион, в което, разбира се, няма нищо лошо, защото както знаем, те са източник на енергия и полезни за организма съставки.
Колко обаче са полезни яйцата действително и как всъщност би трябвало да ги консумираме, ако искаме да ни носят максимална полезност?
Хората, загрижени за доброто си здраве, често приготвят ястия от яйца, като използват само белтъците и изхвърлят жълтъците. Идеята обаче не е толкова добра, тъй като повечето полезни вещества се съдържат в жълтъка.
Яйцата са богати на редица полезни вещества. Повечето от тях - витамините А и Е, фолат, калций, желязо и лутеин - се намират в жълтъка.
Вярно е, че той съдържа и холестерол, но много учени вече са на мнение, че най-големият виновник за повишаването на холестерола в кръвта са наситените мазнини.
Освен че са богат източник на полезни вещества, яйцата са засищаща храна и са чудесно средство за потискане на глада между храненията.
Хората, които въпреки това държат да ограничават приема на наситени мазнини и холестерол, могат да се придържат към предпочитаните си "бели" омлети или бъркани белтъци.
Те обаче са жилави като гума и им липсва вкусът, който придават жълтъците.
Съветът на специалистите в подобни случаи е да се използват част от жълтъците на яйцата, предвидени за готвене. Например омлетът може да се направи от едно цяло яйце и два белтъка.
Когато се приготвят тестени изделия с яйца, използването на част от жълтъците и запазването на пропорцията може да се постигне, като вместо едно цяло яйце се слагат два белтъка.