Нивото на чернодробните триглицериди, или на по-човешки език, чернодробните мазнини, може да се редуцира по-бързо и ефективно чрез ограничаване на въглехидратите в храната, отколкото чред нискокалорийна диета, писа Puls.bg.
В теста са включени 18 пациенти с мастен черен дроб, част от които са подложени на нисковъглехидратна диета – по-малко от 20 грама въглехидрати на ден, а другите - на нискокалоричен режим, с прием 1200-1500 ккал/ден.
Редукцията на теглото и при двете групи доброволци се оказва сходна. Значително обаче се различават данните от корекцията на чернодробните мазнини.
При тези, които приемат малко въглехидрати, само за две седмици триглицеридните нива спадат с 42%, а телесното тегло с 4,3%.
Авторите на изследването обясняват, че нисковъглехидратният хранителен режим много по-ефективно подобрява липидния метаболизъм в черния дроб и ускорява окислението на мазнините в тъканите.
Според учените ограничаването на въглехидратите забавя и дори спира синтеза на нови мазнини в черния дроб.
С две думи, ако искате да стопите паласлите, освен мазнините, ограничете и въглехидратите.