Оказва се, че размерът наистина има значение..., но за приборите.
Ако искате да отслабвате, не търсете по-малки чинии, а по-големи вилици! Според учени от Юта, ключът към по-малък прием на храна е в хапката, а не в порцията.
Логиката се крие в това, че по-големите хапки водят до по-бързо насищане и в крайна сметка гладникът губи желание да довършва до край порцията си.
За да подкрепят твърдението си, учените направили малък тест на хранителните навици на клиенти от италиански ресторант. Клиентите били снабдени с два комплекта вилици в различен размер.
Тези, които си служили с по-малките, погълнали по-голямо количество храна от другите, предпочели внушителните прибори.
Експериментът бил затвърден и след като количеството храна на консуматорите било подменяно. Любителите на по-малките прибори си изяждали докрай порциите, а другите ги оставяли недоядени.
Какъв е изводът? Хващайте черпака и започвайте с обяда!