От книгата на Д-р Атанас Михайлов "Здравословното отслабване" на ИК Изток-Запад
Когато съветвам моите пациенти как да се хранят, използвам за опорни точки някои основни правила от системата на разделното хранене, които са лесни за ежедневно спазване.
Сутрин - закуската да е кафе, чай, вода, плодове (или прясно изцедени сокове), евентуално овесени ядки. Плодовете съдържат фруктоза и глюкоза, които дават енергия, пекин, който създава обем и подпомага пречистването на тялото от токсини и органични киселини.
Обяд и вечеря:
а) По възможност да се съчетават белтъчини с прости въглехидрати.
Белтъчни храни са месото, рибата, млечните продукти, яйцата.
Въглехидратни храни са хлябът и тестените изделия, картофите, оризът и, разбира се, медът и захарта.
На практика, това означава, че когато обядът е голяма порция месо или риба, трябва да се ограничи до една препечена филийка и да няма сладки безалкохолни напитки.
б) когато съответното ядене е предимно въглехидратно, да не се добавят киселини - оцет, лимон, домат, трушии. Най-голямата грешка е смесването на въглехидрати с киселини, водещо до ферментация на храните и създаващо много проблеми.
в) Мазнините - масло и растителни масла (както и маслодайните растения орехи, сусам и т.н.) са неутрални - съчетават се с белтъчина, и с въглехидратна храна.
г) Млякото - кисело и прясно - се консумира отделно, може да се комбинира само с малко плодове или зеленчуци.
д) Минимум 500 г сурови плодове и зеленчуци дневно.
е) Вечеря - най-късно до 20 часа. Най-физиологично е храна да се приема от сутрин до 20 часа.
Каква е логиката на този начин на хранене?
Плътната закуска сутрин - с банички, сандвичи, пържени филии - при съвременния начин на живот не е необходимост, а навик. Подобна въглехидратна закуска ще причини бързо спад на кръвната захар и ще последват сънливост, понижаване на тонуса и работоспособността и глад. Организмът се чисти от токсини между 4 часа през нощта и 12 часа на обяд. Не е нужно през това време да го товарим с храна, която се нуждае от сериозна преработка. Плодове, мед, чай ще дадат дадат достатъчно тонус и енергия.
Понякога пациентите спорят с мен: „Докторе, прималява ми от глад". Обяснявам, че прималяването не е от глад, а реакция от очистването, която не се тушира с внос на храна. Ако толкова лесно прималявахме от глад, нямаше да оцелеем в еволюцията. И още, глад причиняват рафинираните въглехидрати, особено ако не се спазват достатъчно дълги интервали (3-5 часа) между храненията. Хляб, вафли, солети и други изискват инсулин, а инсулинът причинява спадане на кръвната захар и предизвиква глад.
Стриктното разделяне на белтъчната и въглехидратната храна на практика не е възможно. Но е важно да има някаква мярка.
Например, ако обядът е скара, риба или паниран кашкавал, можете спокойно да добавите туршия или салата, но се въздържайте от хляб. Или пък хапнете малко препечен хляб към белтъчната храна, но ще изместите туршията половин час преди нея.
Има много изписано по темата за разделното хранене и читателите се объркват. Когато казвам: „Забравете за пица с доматен сос, кетчуп върху пържените картофи, не топете хляб в доматена салата, не яжте кисело зеле с хляб и т.н." обикновено ме апострофират: „Но, защо? Нали пицата и доматите са с кисела реакция?"
Има много теории, свързани с храненето, но често те са откъснати от практиката. Затова, всеки сам лесно може да експериментира със себе си и да провери дали получава киселини след баница с кисело мляко, след кисела туршия с хляб и т.н.
Белтъчната храна изисква повече стомашен сок и солна киселина, а за усвояване на въглехидратната е нужна алкална среда. Затова киселите храни - оцет, лимон, туршии, домати, в съчетание с ориз, картофи, качамак и тестени храни, не се усвояват правилно. В стомаха започва процес на ферментация с набухване.
Повечето салати, както и туршиите, са кисели. Зеленчуците, като цяло, имат пренебрежимо количество белтъчини и много бързо се усвояват. Половин час между тях и основното ястие - ако то е въглехидратно - е достатъчен, за да не се получи смесване в стомаха, съответно ферментация.
Същото се отнася и за плодовете - част от тях са кисели, повечето са сладки, но много бързо се усвояват. Затова е правилно да се консумират 30 мин. Преди хранене или 2 часа след, когато то е почти усвоено, но не и като десерт.
Традиционно у нас киселото мляко се консумира като десерт. Това е основна грешка. И киселото и прясното мляко в стомаха се „пресичат", изварените частици „обгръщат" другата храна и забавят усвояването й. Затова и за млякото важат правилата за плодовете и зеленчуците.
Най-страшно е, ако големи количества месо, туршии и тесто влязат в стомаха късно вечер. След 19-20 часа биологичният часовник на организма забранява приема на нова храна. Трябва да се усвои вече приетата.
При ферментация на големи количества храна, стомахът се подува, повдига се нагоре от газовете и измества сърцето. Това нарушава сърдечния ритъм, получават се специфични болки в гърдите и сърцебиене.
В САЩ годишно от така наречения гастрокардиален синдром умират 200 000 души.