IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да преодолеем опасността от преяждане

18 юни 2004 09 04

Как да преодолеем опасността от преяждане

Контролирайте апетита си! Намалете риска от рак чрез здравословни хранителни навици

Оказва се, че преяждането може да е толкова и дори по-опасно от пушенето. Подобряването на хранителните ви навици може да намали риска от смърт от рак на изброените органи със същата степен, колкото и отказването от цигарите: гърдите, дебелото черво, белия дроб, гърлото, стомаха, матката, и може би простатата и панкреаса. Това показват данните от изследвания на Американското общество за борба с рака,

За да избегнете поемането на прекомерни количества храна и за да подобрите хранителните си навици, намалявайки риска от рак е нужно да следвате няколко прости съвета:

- Яжте предимно растителна храна (плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни) и ограничете червеното месо, сладкишите и белия хляб.

- Правете физически упражнения по 30-45 минути всеки ден. Намалете теглото си, и се старайте да не го увеличите отново.

Добре де, последното е по-лесно да се прочете, отколкото да се направи. Може да бъде много трудно да устоите, когато на всеки ъгъл има будка или магазин с шоколадови десерти, сергия със закуски или заведения за бързо хранене с огромни порции, да не споменаваме за постоянната рекламна атака, подтикваща ви да ядете, ядете, ядете. (Няма защо да се чудим, че двама от трима възрастни в България са с наднормено тегло.)

Но вие можете да се справите. Това, което е нужно за целта, е значителна промяна на начина на мислене. Трябва да осъзнаете, че живеете в свят на постоянно съблазняване да преяждате – нещо, което никога досега не се е случвало в човешката история, казва доктор Нестле, декан на Факултета по хранене на Нюйоркския университет. Според нея, в тази отровна среда трябва да се научите да ядете отбранително. Това са нейните три основни стратегии за отбранително хранене:

1.Яжте само по време на храненията. Никакви закуски или леки похапвания между тях.

2. Преди да отидете на ресторант, решете колко ще ядете. В наши дни това най-вероятно ще означава да изядете около една трета от храната, която ще ви сервират. В едно скорошно американско проучване бе доказано, че количествата на сервираните в ресторантите пържени картофи, хамбургери, газирани напитки и други храни се увеличават, в резултата на разрастващата се конкуренция. Този процес обхваща с пълна сила и България. Конкуренцията между различни заведения за хранене води до привличане на клиенти не само с намаляване на цените, но и с увеличаване на порциона – например бира, пържени картофи и супа - на цената на пържените картофи.

3. Ако се поддадете на изкушението да се натъпчете, пропуснете следващото хранене, гласи третия съвет. Мислите, че ще чувствате глад, ако пропуснете едно хранене? Малко глад не е нещо лошо, дори е полезно съветват специалисти. Така ще успеете да смелите храната, с която сте се натъпкали и ще облекчите храносмилателната система.

Факт: Правилното хранене намалява риска от умиране от рак толкова, колкото и отказването от цигарите. Дори семейна обремененост от ракови заболявания не се доближава до последиците от лошото хранене. Погледнете тази статистика:

Проценти на смъртни случаи от рак в САЩ, причинени от:

Затлъстяване / лошо хранене: 30%

Тютюн: 30%

Семейна обремененост от ракови заболявания: 5%

КоментариКоментари