IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всичко за вегетарианството и вегетарианския начин на хранене

22 юни 2004 16 04

Всичко за вегетарианството и вегетарианския начин на хранене

Вегетарианец се нарича всеки човек, който не яде месо, риба, морски животни и техните продукти, както и каквито и да е животинки продукти.

Все пак някои вегетарианци си позволяват да ядат млечни продукти и яйца – те се наричат лактоововегетарианци. Други си позволяват само растителни продукти и млечни продукти – лактовегетарианци, а трети са строгите вегетарианци, които приемат само растителни продукти. Тази група вегетарианци се нарича веганци.

Лактововегетарианците съставляват най-голямата група от
вегетарианците.

Някои вегетарианци отиват още по-далеч и не употребяват мед или каквито и да е други продукти, които са с животинки произход, като например кожа, коприна, вълна, желатин, та дори и не ядат храни, за приготвянето, на които се използва мая.

Има и полувегетарианци, които или ядат по съвсем малко месо или си позволяват риба.

Не е толкова трудно да спазваме вегетарианска диета, която да ни снабдява с всички витамини, минерали и протеини, от които имаме нужда. Но трябва да се има предвид, че спазването на вегетарианската диета не означава автоматично, че се храним здравословно. Вегетарианците, както всички останали трябва да се грижат да не прекаляват с мазнините и захарта и да приемат разнообразни храни.

Защо да бъдем вегетарианци?

Има много причини, поради които някои хор решават да станат вегетарианци. Най-честите са:
-етични, т.е. опазване правото на животните да живеят,
-религиозни,
-здравословни,
-желание за опазване на околната среда.

Колко вегетарианци има?

Броят на вегетарианците по света е трудно да се определи. Освен това в различните страни техният брой варира.
Различни изследвания в западния свят са показали, че малко по-малко от 1% от населението там спада към една от подгрупите на вегетарианството.

Вегетарианство и здраве

Научни изследвания за доказали, че вегетарианството помага за намаляване на риска от наднормено тегло и хронични сърдечни и бъбречни проблеми, както и диабет, някои форми на рак и високо кръвно налягане.
Разбира се начинът на хранене играе много важна роля, но е вярно, също и че вегетарианците много често живеят по-здравословно от останалите хора, що се отнася до пушене, пиене и спортуване.

По принцип всички западни специалисти и здравни власти одобряват вегетарианството и го определят като здравословен начин на живот. Но отново е важно да се наблегне, че вегетарианската диета трябва да е разнообразна и да не се прекалява с мазнините и захарта.

Вегетарианството и хранителните вещества

Вегетарианците по принцип ядат повече плодове, зеленчуци, ядки, бобени и зърнени храни от останалите хора. Тук ще разкажем малко повече за различните хранителни вещества по отношение на вегетарианската диета.

1.Протеини

Широко разпространено е погрешното схващане, че вегетарианците страдат от липса на протеини. Вярно е, че растителната храна често съдържа по-малко и/или по-некачествени протеини, от животинската, но също така е вярно, че една добре балансирана вегетарианска диета може да покрие нуждите от протеини на трите основни вида вегетарианци – лактоововегетарианците, лактовегетарианците и веганците.

Протеини има във всички храни, освен някои рафинирани продукти, като захарта и някои мазнини.

Качеството и количеството на протеините в животинките храни е по принцип по добро от тези в растителните продукти. Това е така, защото комбинацията от аминокиселини в месните продукти се доближава повече до това в човешкото тяло и съответно неговите нужди. Все пак това не прави невъзможно набавянето на тези аминокиселини от растителни продукти.

При добре балансирана и разнообразна диета от растителни продукти, човешкото тяло може да си набави всички нужни аминокиселини.

2.Въглехидрати

Въглехидратите по принцип се намират почти само в растителните продукти. Те са много комплексна група от вещества и включват основно нишесте, фибри и различни видове глюкоза и фруктоза. По принцип се препоръчва да се приемат главно фибри (около 25-35 грама дневно), както и нишесте.

[break]

3.Мазнини.

Мазнините се намират както в животинските, така и в растителните продукти. Животинските продукти по принцип съдържат повече т. нар. наситени мазнини от растителните продукти. Наситените мазнини се смятат за най-вредните мазнини за човека. Всички диетолози съветват да не се прекалява с мазнините по принцип. Трябва да внимаваме най-много 30% от енергията ни да идва от мазнини (един грам мазнини съдържа девет калории докато един грам протеини или въглехидрати съдържат четири калории).

Млечните продукти, особено кравето масло са доста богати на наситени мазнини, затова вегетарианците, които си позволяват млечни продукти трябва да го имат предвид.

4.Холестерол

В растителните продукти няма холестерол. Много хора се притесняват за нивото си на холестерол. По принцип обаче всяко здраво тяло само регулира нивата си на холестерол, така че ако сте здрави няма причина за притеснения.

5. Желязо

Желязо има както в растителните, така и в животинските храни, но неговото количество е по-голямо в растителните храни. Все пак желязото от растителните храни по-трудно се усвоява от организма, ето защо обикновено вегетарианците приемат по-малко желязо от останалите хора. Все пак, витамин С, който се намира повече в растителните храни, спомага за по-доброто усвояване на желязото.

6.Витамин В12

Растенията не съдържат витамин В12. Той се намира само в животинките продукти, включително мляко и яйца, които някои вегетарианци приемат. Резултатите от научни изследвания сочат, че някои растения, като например някои видове водорасли, както и ръженият хляб, съдържат витамин В12, но окончателно доказателство за това все още липсва.

Нуждата на тялото от витамин В12 е доста ниска – около два микрограма дневно за възрастен човек. Това количество се съдържа в около половин литър мляко, 130 грама сирене или кашкавал и около 100 грама яйца. Витамин В12 се натрупва в тялото, за да може да се използва от него по-късно.

Ето защо симптомите на В12-авитаминоза може да се забавят с няколко години след като човек спре да приема нужните количества от него. Установено е все пак, че дори лактоововегетарианците имат по-малки количества витамин В12 в кръвта си, отколкото хората, които ядат месо.
Все пак е препоръчително повечето вегетарианци, и най-вече ваганците, да приемат витамин В12 допълнително.

7.Калций.

Както е известно на всички, калцият е изключително важен за костите. Най-богатите източници на калций са млякото, сиренето и кашкавала, растителните продукти и донякъде рибата. Ето защо вегетарианците, които ядат млечни продукти приемат не по-малко калций от хората, които ядат месо. Количествата на калций може да са значително по-малки при ваганците. Ето защо те трябва да внимават да се хранят с растителни продукти, които съдържат достатъчно от него.

8. Витамин D.

Витамин D се генерира от кожата под влиянието на слънчевите лъчи и това е основният му източник. Ето защо неговите нива не се влияят особено много от диетата ни.

Вегетарианството е познато още от древни времена и античността. Думата “вегетарианство” произлиза от латинското vegetus, което означава здрав, жизнен. Вегетарианството е било много разпространено в Индия и другите източни цивилизации в миналото. Както в миналото, така и днес много известни хора са вегетарианци. Сред тях са: Буда, Лао Дзъ, Конфуций, Христос, Питагор, Сократ, Платон, Леонардо да Винчи, Емануил Сведенборг, Волтер, Бенджамин Франклин, Жан Жак Русо, Пърси Шели, Ралф Уолдо Емерсон, Лев Николаевич Толстой, Джордж Бърнард Шоу и Махатма Ганди.

КоментариКоментари