С настъпването на есента и зимата тиквата става част от нашата маса. Този плод, чиято родина е Африка, е позната на човечеството от над 7 000 години.
Тиквата е изключително полезен и хранителен плод, който притежава ценни диетични качества.
Около 90% от съдържанието на тиквата е вода, 10% захариди и 1% целулоза.
Плодът е богат на калий и фосфор, а също и калций, магнезий, желязо, мед, фосфор, кобалт и натрий. Ценните съставки на тиквата са още каротинът, витамините В1, В2 и витамин С - 15мг на 100г.
Съотношението на калиевите соли в сравнение с натриевите е 675 към 1, което прави тиквата много подходяща храна при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.
Месестата част на плодовете се прилага при колит и други стомашно-чревни възпаления. Съдържащите се в нея пектини спомагат за изхвърляне на холестерола от организма, което е много полезно при артеросклероза и затлъстяване.
Пектинът също така оказва много благоприятно влияние при възпаление на дебелото черво.
Пикочогонното действие определя употребата на тиквата в диетата на болни с отоци и някои болести на бъбреците.
Поради ниската й калоричност (около 17 калории в 100г) тя се препоръчва за използване в диети, както и за хора страдащи от диабет.
Вкусните свойства на тиквата
18 ноември 2004 14 07Тиквата е изключително полезен и хранителен плод, който притежава ценни диетични качества

Сподели
Коментари


Още от Диети
Коментари
