IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайните на италианската кухня

25 май 2005 13 25

Тайните на италианската кухня

Въпреки че спагетите или пастата, както местните хора наричат всички макаронени изделия, са символ на Италия, италианската кухня има свои "малки" тайни.

Типично за cucina italiana – италианската кухня- е разнообразието на ястията в зависимост от региона. Това я прави оригинална, разнообразна, с невероятно вкусни специалитети.

Неизменно присъстващи съставки, обаче, са пармезанът, паста, прошуто, месни блюда, балсамов оцет.

Прошуто е вид шунка, типична за средиземноморския район. Първите документи за приготвяне на прошуто са от времето на келтите, които въвеждат практиката да се консервира месото със сол. После римските войници започнали да носят със себе си по време на военните походи значителни количества осолено свинско месо и шунки, които произхождали от плодородната равнина на река По.

Пармиджано Реджано, или както му казваме в България- пармезан, е класическо италианско сирене, известно и ценено в цял свят заради своите особености, неподлежащи на имитация. Най-известното и точно сведение за пармиджано датира от 1350 година, а именно- прочутото произведение на Бокачо "Декамерон“. Марката и наименованието Пармиджано Реджано са запазени за сиренето, произвеждано в провинциите на Модена, Парма и Реджо Емилия, Болоня и Мантова.

Балсамовият оцет е най-скъпоценният дар на богатата антична средиземноморска кухня. Произвежда се от гроздова меласа, която отлежава между 15 и 20 години в бъчви от различно дърво- кестен, дъб, череша и черница. Всяка година течността се прелива от по-голяма в по-малка бъчва, като цялата процедура придава на оцета наситен природен аромат. Балсамовият оцет е подходящ за всички зеленчуци, подчертава вкуса на месата и придава щипка изтънченост на различните кулинарни произведения.

Италианската кухня е не само много вкусна, но и здравословна. Основните хранителни продукти са зърнените храни, зехтина, зеленчуците, билките, рибата, сиренето, плодовете- идеалните компоненти на съвременния балансиран хранителен режим.

Материалите за италианската кухня са подготвени със съдействието на Италианския институт за външна тръговия

Снимка: Tialoto.bg

КоментариКоментари