IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отслабване с ръжено брашно

6 юни 2005 13 50

Отслабване с ръжено брашно

Повечето дами са на мнение, че трябва да откажат хляба, ако искат да отслабнат. Това не е точно така.

Хлябът всъщност е полезен, особено ако е изпечен от пълнозърнесто ръжено брашно. То е по-богато на полезните за здравето растителни влакнини в сравнение с пълнозърнестото пшеничено брашно.

Вътрешната част на зърното на ръжта има високо съдържание на растителни влакнини, за разлика от пшеничените зърна. Растителните влакнини са два вида: неразтворими влакнини, като целулоза, и разтворими - пектин, бета глюкан и арабиноксилан.

Всички растителни влакнини стимулират функцията на червата. Водноразтворимите влакнини имат обаче допълнителене благоприятн здравен ефект, включително върху нивата на холестерола и кръвната захар.

Външният слой на ръжените зърна , подобно на пшеницата, е богат на минерали, желязо, мед, цинк, селен, магнезий и на витамини от В- групата. Пълнозърнестото ръжено брашно, както и това, което съдържа процент трици, е добър източник на тези витамини и минерали. Ръжените зърна съдържат също така полифеноли, които имат антиоксидантно действие.

При клинични проучвания е установено също, че ръженият хляб оказва благоприятен ефект върху метаболизма на инсулина и глюкозата като подобрява инсулиновата секреция и увеличава чувствителността към инсулина.

Ръжените зърна имат относително високи концентрации на растителни влакнини-лигнини, за които има данни, че намаляват риска от зависимите от хормони видове рак – рак на гърдата и на простата. Лигнините стимулират също продукцията в черния дроб на глобулин, свързващ половите хормони, и по този начин могат да повлияват благоприятно хормоналния баланс в организма.

Растителните влакнини намаляват и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Именно заради многобройните си преимущества, ръженият хляб е неизменна част от всеки хранителен режим.

Проф. д-р Стефка Петрова е зав. направление Храни и хранене към Националния център по опазване на общественото здраве, Национален консултант по хранене и диететика

КоментариКоментари