С понижен тонус сте. Готови сте да избухнете за най-малкото, направо всичко ви дразни...
Знаете ли, че може да подобрите настроението си с малко храни по здравословен начин?
Според експерти по хранене подходящите хранителни продукти могат да подобрят самочувствието ни в краткосрочен и дългосрочен план.
Всъщност, за да се чувстваме добре трябва да се стремим да осигурим на организма постъпление на храна в количества и състав, с които се поддържа нивото на кръвна захар постоянно в нормални граници. Това е и първото условие да се чувстваме физически и дори емоционално добре и достатъчно заредени със сили. Ако кръвната захар „играе“ от ниски на високи стойности, което се получава при дълги периоди без прием на храна и поглъщане на екстремно количество калории, например с консумацията на продукти, съдържащи захар и бяло брашно, ще се чувстваме постоянно изтощени. При това храносмилателната система е подложена на стрес. Между другото, същото се получава и когато се подлагаме на драстична диета или страдаме от констипация поради недостатъчен прием на фибри и вода...
Второто условие, за да се радваме постоянно на добро настроение, е да осигурим на организма непрекъснато постъпление на храни, които повишават нивата на „хормоните на щастието“, като серотонин. Други са необходими, за да предотвратят възпалителни процеси в организма, така че кръвообращението да стига максимално до всеки един орган и той да бъде отлично кръвоснабден. Без съмнение диетичният режим за здраво сърце, който се изгражда на базата на храни с фибри и ограничено количество наситени мазнини, е чудесна първа стъпка в храненето за добро настроение.
И обратно, трябва да знаете, че има храни, които буквално "изяждат" енергията ни – това са богатите на мазнини и с високо съдържание на въглехидрати продукти, които объркват метаболизма. Резултатът от натоварения с тях хранителен режим е - нямаме сили, настроение и постоянно ни се спи...
И така, кои са 6-те групи храни, които допринасят за трайността на усмивката ни...
Храни, богати на витамин В12 и фолиева киселина
Какво ще кажете за салата от маруля с бяло пилешко месо, сьомга с броколи, боб с говеждо и чили?...
Всички тези блюда са богати на фолиева киселина и витамин В12, които играят ключова роля за доброто състояние на централната нервна система, предотвратяват упадъка на когнитивните способности, т.е. влошаването на паметта и разстройствата на настроението.
От тук може да се прави и връзка между националната кухня и някои характерни черти на населението в дадена държава. Излиза, че не случайно сред японците признаците на депресията са рядко срещани...
Фолиевата киселина се съдържа в зелените листни зеленчуци и бобовите култури. Витамин В12 в месото, рибата, дреболиите и млечните произведения.
И ако кажете, че не сте опитвали спанак с извара и яйца... Време е да го направите!
"Съгрешавайте" с малко шоколад
Може да си позволите да хапвате ежедневно по мъничко шоколад, но черен. Той въздейства действително на настроението отвътре като подобрява нивата на ендорфини в мозъка. Освен това, доказа се, че черният шоколад има полезен за сърцето ефект и предотвратява образуването на плаки в кръвоносните съдове...
При холандско изследване на група мъже, които хапват по третинка шоколад на ден, се прави изводът, че те имат по-ниско кръвно налягане и риск от сърдечно заболяване, а и физически са по-привлекателни и в по-добро настроение.
Как да не си хапнеш едно парченце шоколад, макар и черен!
Още новини за правилното хранене може да прочетете в Puls.bg