Празниците наближават, а заедно с тях и отрупаните трапези с всевъзможни вкусотийки. Звучи страхотно, нали? Но много често след като сме похапнали, идва и неприятното чувство на тежест. Това може да развали празничното ни настроение.
Ето защо е хубаво да помогнем на храносмилателната си система да се справи по-бързо с храната.
Освен медикаментозното решение, съществуват и естествени методи. Така например, сега е времето, в което трябва да наблегнем на определени растения и продукти, за да подготвим организма си за празничните вечери.
Много ефикасни са копърът и кимионът, които се борят срещу подуването на корема. Също така похапвайте и повече ананас. Той съдържа бромилин, който подобрява смилането на храната.
Папаята, джинджифилът, артишокът, розмаринът и цвеклото имат хепатична функция и се грижат за по-бързото храносмилане.
Специалистите съветват преди и след празниците да наблягаме на по-леки храни, като риба и задушени зеленчуци.
Може да си приготвяте херинга, която е много препоръчвана за студените месеци. За да запазите полезните свойства на задушените зеленчуци пък, опитайте стъкления капак на Делимано – Керамика Прима. С негова помощ ще съкратите и времето за готвене, защото не се налага да повдигате капака, за да проверите дали е готово ястието.
Важно е и да пием много вода, сокове, зеленчукови супи, бульони и леко солени напитки. Всички те понижават киселините и чувството на тежест в стомаха.