IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диета и спорт според различната физика

6 януари 2012 10 35

Различното телосложение изисква специални грижи

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Случвало ли ви се е да правите диети и спорт и да няма резултат? Д-р Шелдън е учен, който изследва човешкото тяло и е установил, че има различни типове, на които влияят различни храни и упражнения. Вижте кои са те и ще разберете как да се справите с излишните килца и да натрупате необходимата мускулатура.

Ектоморфният тип се характеризира с бърз метаболизъм и изключително ниско ниво на телесни мазнини. Хората са много слаби и кокалести.

За да натрупат телесна и мускулна маса, този тип хора се нуждаят от голямо количество калории. Физическите тренировки трябва да са кратки и интензивни и да са съсредоточени към голям брой мускулни групи.

Този тип хора, трябва да се хранят непосредствено преди лягане, защото тогава метаболитните процеси са по-забавени и това ще спомогне наддаването на тегло.

Мезоморфният тип са природно надарени с правилно телосложение. Хората от този тип трудно натрупват килограми, атлетични са и са с добре оформена мускулатура.

Те показват бързи и добри резултати, когато са подложени на диета или фитнес програма. Недостатъкът при този соматотип е, че натрупването на мазнини е също толкова бързо и лесно, колкото и смъкването им. Поради тази причина е препоръчително да се следи за приема на калории. Най-ползотворни са упражнения, като аеробика и кардио тренировките.

Ендоморфният тип хора често са с наднормено тегло и забавен метаболизъм. Имат голяма и груба костна структура и много трудно смъкват излишни килограми.

Голяма част от допълнителното тегло при тях се дължи на мускулни мазнини. Поради тази причина подходящите упражнения са кардио тренировките и вдигането на тежести.

Препоръчителен е приемът на витамини пред добавките, за да се подпомогне метаболизмът на организма.

Още за диети и спорт четет в Puls.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари