Вече поне веднъж сме чели, че плодовете и зеленчуците са много полезни и от тях не се дебелее. Знаем, че ядките дават енергия и съдържат купища витамини. Спанакът е полезен, а пикантните подправки засилват метаболизма. Когато нещата са генерализирани, звучат стимулиращо, защото се оказва, че 70% от ежедневното ни меню е доста диетично. И въпреки това ние не отслабваме и метаболизмът ни не е като на 18 -годишен активен спортист. Все пак има неща, които не знаем!
Да започнем с храните, които ни засищат и съчетават няколко функции в себе си, които определено биха допринесли да се чувстваме слаби, здрави и красиви!
Перфектните помощници в това отношение са:
Артишокът
В100 гр. се съдържат само 40 ккал. Богат е на баластни вещества, калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, натрий, витамин А, В1, В2, С освен това съдържа белтъчини, мазнини, въглехидрати и ниацин. В състава на зеленчука се открива и инулин, въглехидрат, който предизвиква подуване. Артишокът е особено богат на цинарин - мощен антиоксидант. Освен това стимулира отделянето на отпадъчни продукти, оказва пикочогонно действие и ускорява процесите на извличане от организма на излишните течности и соли.
Снимка: Dreamstime
Люти чушки
Лютите чушлета са закон за българската трапеза! Те са мощен актиоксидант, засилват метаболизма и забавят стареенето. Освен това са и признати за мощен афродизиак
Зеленчукът повишава имунитета благодарение на фитонцидите, които подобряват кръвооросяването, понижават артериалното налягане и кръвната захар, понижават холестерола. Освен че са вкусна храна, пиперките са и много полезни, защото съдържат много витамини и минерали, протеини и захари. Само в 100 г люти чушки се съдържат: 0,7 г белтъци, 10 мг калций, 13,2 мг магнезий, 24 мг фосфор, 76 мг витамин С, 115 мг витамин А, витамините Е, В1, В2, В6, желязо, калий, ниацин, триптофан и др. Три люти чушки се равняват на килограм лимони по съдържание на витамин С.
Бързото изгаряне на калории се дължи на веществото капсаицин. То предизвиква парене в устата, хранопровода и стомаха и причинява обилно отделяне на слюнка в устата, както и на стомашен, панкреасен и чревен сок.
Грейпфрут
Този цитрусов плод си спечели страхотна слава на помощник на отслабването, откакто учените откриха, че тези, които хапват грейпфрут при всяко ядене, губят до 2 килограма от теглото си на месец, както и тези – които пият сок от грейпфрут по 3 пъти на ден. Този плод съдържа витамин C и B9. Червените и розовите сортове имат повече провитамин А, от белите сортове. Богат е на калий, магнезий, пектинови фибри (ако се яде с ципата). Червените и розови плодове имат и ликопен – важен актиоксидант.
Снимка: Dreamstime
Круши
Една круша на ден ви гарантира здраве и отслабване. Тези плодове съдържат фибри и веществото пектин, което е пръв враг на килограмите. В 100 грама има само 58 калории. Богати са на органични киселини (яблъчна, лимонена и оксалова) и полезни микроелементи - фосфор, магнезий, желязо, мед, цинк. Крушите съдържат и йод.
Домати
Много фибри и високо съдържание на течности правят доматите източник на много малко калории. Те засищат доволно стомаха, така че са добър старт на всяко ядене. Доматите съдържат ликопин – изключително полезен антиоксидант, които се бори със стареенето и не позволява образуването на тумори.
100 грама домати имат само 18 калории!