Ако сте опитвали фъстъчено масло, знаете колко е вкусно и как засища чудесно на закуска. Американците го обожават и сигурно сте виждали в някой филм как смело мажат филиите с него. Трябва да се внимава с количеството, защото доста е калорично. Все пак ядките са богати на мазнини, но ако се консумира умерено, може да се насладите само на ползите. Ето какви са те:
Помага ви да отслабнете
Имайки предвид информацията, че фъстъченото масло е богато на калории, това може да звучи невероятно. Но ето и обяснението: то е комбинация от фибри и протеин, което го прави засищащо за по-дълго време и шансът да се изкушите от някоя бърза и мазна храна е много по-малък.
Пълно е с хранителни вещества
Фъстъченото масло съдържа мощният антиоксидант витамин Е, изграждащият костите магнезий, необходимият за мускулите калий и повишаващият имунитета витамин B6. Проучванията показват, че тази храна намалява риска от сърдечни заболявания и диабет. Според едно изследване, публикувано в Американската Медицинска Асоциация, 2 лъжици фъстъчено масло пет пъти седмично намаляват риска от диабет с 30%.
Съдържа „добри" мазнини
В него има полезната за сърцето мононенаситена мазнина. Скорошно проучване откри, че възрастни, които включват в режима си на хранене продукти с висок процент на тази мазнина, имат по-малко мастна тъкан в областта на корема.
Когато избирате марка фъстъчено масло, се спрете на „био" вариантите, за да избегнете допълнителните съставки, слагани за овкусяване на продукта.