Най-често разпространени са няколко вида зеле:
Броколи
Брюкселско зеле
Зеле – зелено/ бяло/ , червено и Савой
Китайско зеле
Карфиол
Описани са сто вида зеле. Най – популярно в България е бялото или зелено зеле. Половин чаша варено зеле има 1.8 г влакнини /0.8 г разтворими и 1.0 г неразтворими/. Същото количество настъргано червено зеле има съответно 0.8 г влакнини /0.3 г разтворими и 0.5 г неразтворими/. Зелето има много високо съдържание на фитохимикали, бетакаротини , вит.С и влакнини / фибри/.
То съдейства за увеличаване на чревните движения. Пет чаши с настъргано зеле /сурово или готвено/ , два пъти седмично подобряват чревната функция.
През есенно-зимния период то е най-често използваният зеленчук за салати и за готвене.
През есента стотици български семейства слагат зеле в големи съдове за ферментиране с вода и морска сол. Нашият дял от работата се ограничава в почистването, нарязването и подреждането в кацата със солена вода. Но всичко започва едва тогава.
В този момент милиони микроорганизми - бактериите на млечната киселина, се нахвърлят върху въглехидратите на зелето и ги разлагат на млечна и оцетна киселина. А в това има няколко предимства - първо, по този начин зелето се запазва по-дълго, солта и киселината не позволяват на причинителите на гниене да се развиват, и второ - самите бактерии на млечната киселина имат много положителни здравословни ефекти.
Киселото зеле е метла за стомаха и помага срещу рак на дебелото черво и при храносмилателни проблеми.
Суровото кисело зеле е отлично старо и утвърдено средство при възпаления на стомаха и червата, както и при диарии (даже и при такива, причинени от лечение с антибиотици). Куриозното е, че самите млечно-кисели бактерии имат противомикробно действие, тъй като влияят благоприятно на чревната флора в полза на полезните чревни бактерии, а пречат на растежа на болестотворните организми.
Те произвеждат продукти на обмяната на веществата, които са отровни за другите бактерии - това е истинска вътрешнобактериална война, при която ние сме печелещият трети. Необходимо е 2-3 седмици да ядете по 200 г кисело зеле дневно, като го дъвчете добре, за да се отървете от стомашни проблеми.
Суровото кисело зеле може да подпомогне организма в борбата срещу рака. Бактериите на млечната киселина активират имунната система, а по този начин и съпротивата срещу тумори. Киселото зеле предлага особено ефикасна защита срещу рака на дебелото черво. И тук важна роля играят бактериите на млечната киселина заедно с биоактивните вещества на прясното (неферментиралото) зеле, които сами по себе си вече са ценно противораково средство. Те намаляват превръщането на първичните галеново киселини във вторични - в онези съединения, които се смятат за силни стимулатори на туморите.
Суровото кисело зеле, приготвено на салата, е много вкусно и е най-здравословно. Ако искате да го сготвите, не го варете повече от 20-25 минути. Не го мийте преди това с вода, в противен случай ще отмиете много биоактивни вещества. Ако купувате киселото зеле, търсете такова от утвърдени екопроизводители. Там то не е пресолено и е с по-малко нитрати.
Бактериите на млечната киселина като живи организми могат да развиват активната си дейност само в свежо кисело зеле. Киселото зеле в консервени кутии или буркани е стерилизирано и вече не съдържа живи бактериални култури.
Половин чаша сготвено зелено зеле съдържа: 16 калории , влакнини 2.9 г , въглехидрати 3.6 г и вит.С – 18.2 г
Броколите също както и зелето могат да намалямат риска от някои форми на рак и особено на рак на дебелото черво / колоректален/. ри/. В броколите има много зелени пигменти.
Броколите са богати на вит.А и вит.D. Половин чаша готвени броколи имат 23 калории , 2.4 г влакнини , белтъчини 2.3 г , въглехидрати 4.3 мг , бетакаротин, вит.С – 49 мг , фолиева киселина –53.3 нанограма , калций 89 мг , желязо 0.9 мг и цинк 89 мг. Половин чаша сурови броколи имат 1.3 г влакнини / 0.5 г разтворими и 0.8 г неразтвори-
ми влакнини/.
Приготвените броколи в същото количество са съответно 1.4 / 0.2 / 1.2.
Брюкселското зеле е селекционирано в Белгия през 16 век. За раз- лика от повечето зелени зеленчуци брюкселското зеле е твърде богато на белтъчини. В него няма пълният спектър от есенциални аминокисе- лини , и това се компенсира с едновременната му консумация с житни храни. Половин чаша готвено брюкселско зеле съдържа 30 калории , 2 г белтъчини , 7 г въглехидрати , 2 г въглехидрати, калий 247 мг , вит.С -48 мг , фолиева киселина 47 микрограма и вит.А 561 IU.
Ключът при готвенето на брюкселското зеле е то да не се преварява при готвене. Счита се, че щом загуби яркият си зелен цвят , то е преварено и е загубило ценните се хранителни вещества. Независимо от вида на топлинната обработка на брюкселското зеле , времето за готвене трябва
да продължава неповече от 7-10 мин. Най-добрият метод за съхраняване на брюкселското зеле е замръзяването.
Преди това то се бланшира и тогава се слага във фризер.Малките главички се бланшират 3 мин , средните 4 мин , а големите 5 мин. Половин чаша брюкселско зеле има 3.3 г влакнини , от които 2.0 г разтворими и 1.3 г неразтворими.
Рецепта за пикантно брюкселско зеле: половин кг брюкселско зеле , избират се свежо зелени главички , ½ ч. лъж. сол , ½ чаша вода, 2 суп. лъж. разтопено безсолно масло или маргарин , 2 суп.лъж. дижонска горчица , още сол ,ако е необходимо и млян чер пипер на вкус.
Брюкселското зеле , водата и солта се слагат да заврят под капак всъд на средна температура.Един ,два пъти касролът се разклаща. След 8-ата или 10-тата мин , ако се среже лесно с нож се отцежда от водата. Маслото се разтопява в тиган на средна температура и се прибавя за 30 сек горчицата като се бърка през цялото време. След това се прибавя свареното брюкселско зеле , обърква добре в маслената смес и се подправя на вкус със сол и черен пипер. Порциите са 3-4 .
Карфиолът израства по трудно от другите видове зеле. В половин чаша суров карфиол се съдържат 1.3 г влакнини / 0.5 разтворими и 0.8 неразтворими/ , а в половин чаша варен карфиол се съдържат 1.7 г влакнини / 0.4 г разтворими и 1.3 г неразтворими/. За родина на цветното зеле се смята Средиземноморието. Като зеленчукова култура та е било пренесено от Италия през ХІV век.
В сравнение с бялото зеле има редица предимства, но въпреки това употребата му у нас не е масова, както в западноевропейските страни. Химичният състав на карфиола е доста разнообразен: около 90% вода, 2,2% белтъчини, 3,2% въглехидрати, 0,8% минерални соли. Съдържанието на влакнини е малко. Освен това тя е с нежна структура и не предизвиква усилена ферментация в червата. Много ценен и витаминният състав на карфиола: провитамин А, витамини от групата В, никотинова киселина, витамин С (средно 70 мг%), пантотенова киселина, витамин К, фолиева киселина. Разнообразен е и минералният състав - натрий, калий, калций, магнезий, желязо, мед, фосфор, сяра, хлор.
Съдържат се още пектинови вещества, ябълчна и лимонена киселина. За да се ограничи извличането на част от минералните му и други водоразтворими съставки, най-добре е карфиолът да се нари на пара или в малко количество вода, която след това може да се използва за супи и сосове.
Китайското зеле е източник на свежест и здраве .То има дълга история на култивиране за кулинарна и медицинска употреба. Култивира се във всички части на Китай и се събира през зимата и пролетта. Всички китайски династии са знаели и използвали хранително-вкусовите му качества и често са го възхвалявали в трактати и стихове. Известният китайски поет Фан Чънда от династия Сун пише, че "вкусът му по-меден е дори от лотос".
Китайското зеле е богато на множество хранителни вещества и се отличава със свеж и приятен лек вкус. Във всеки 100 г китайско зеле се съдържат 37 мг витамин С, 265 мг витамин А (200 пъти повече от обикновеното кръгло зеле!), 140 мг калций, 50 мг фосфор, а също и не малко желязо, магнезий, калий и витамин В. Функции: притежава сладък вкус и неутрална, леко ин-ска енергия. Влиза в енергийните канали на белите дробове, стомаха и пикочния мехур. Има свойството да прочиства горещината в организма, улеснява храносмилането и уринирането, активизира дейността на мозъка и бъбреците.
Показания: Въпреки, че енергията на китайското зеле се счита за неутрална, то се използва предимно при симптоми на горещина и вътрешен огън, такива като висока температура, възпаления, инфекции, болно гърло, кашлица с отделяне на жълтеникава слуз и храчки, задържане на вода в белите дробове, очни инфекции, болки и тежест в гърдите, язви, тумори и ракови заболявания, трудно уриниране, подуване на корема, запек, отравяния и др. Яде се сурово на салата или готвено по най-различни начини.
Използва се и за пълнеж на пелмени, питки и бухти на пара, в супи или във формата на сок. При вътрешна горещина в белите дробове и стомаха, жажда и кашлица се взима китайско сурово зеле сурово или варено на супа заедно с ряпа. Може да се използва и сок от китайско зеле, добре разбъркан с 1 с.л. мед.
Научните изследвания показват, че прясно изстискан сок от китайско зеле лекува отравяния от газ и други химични вещества и помага при ракови заболявания.
Испаноезичното и чернокожото население в САЩ прилагали сок от сурово зеле при инфекции на главата, кожата, ръцете и краката. Използвали са го за пиене и вагинален душ за лечение на предменстру-
ален синдром /ПМС/. И поотделно и заедно използваният зелев сок е помагал.
Многократно в десетки медицински списания се потвърждава ,че суровото зеле и суровият зелев сок предпазва и лекува всички видове
язви на стомаха и дванадесетопръстника. Половин чаша зелев сок , сутрин и вечер е чудесен антиацид и фантастичен лек срещу язви.
Две важни медицински изследвания , с 20 годишна пауза помежду им , показват че ежедневната консумация на зеле предпазва от проникване на смъртоносни дози на уран и рентгеновите лъчи.
Видовете зеле – елексир за здравето
13 декември 2005 12 41Зелето помага при редица болести

Сподели
Коментари


Още от Диети
Коментари
