fallback

Силата на водораслите

13 December 2005 12:58

Употребата на водорасли като хранителен продукт е много малко позната у нас поради простата причина, че местните водни растения не са от същия вид, както тези, които растат във водите край Япония

Употребата на водорасли като хранителен продукт е много малко позната у нас поради простата причина, че местните водни растения не са от същия вид, както тези, които растат във водите край Япония и Китай, например.Страните, в които морето е основен източник на храна от хилядолетия, водораслите са широко употребявани. Този вид морски растения се срещат във всякакъв цвят и форма. За да се развиват, те улавят слънчевите лъчи и филтрират водата, за да извлекат от нея хранителните съставки. Всички водорасли съдържат хлорофил. В никакъв случай не събирайте водорасли по плажа, защото може да се заразени с бактерии или да са замърсени от индустриални отпадъци. Хранителните водорасли вече се отглеждат в специално пригодени за целта басейни. Както е известно, има сладководни и соленоводни водорасли. Сладководните водорасли, които могат да се използват в хранителната и козметичната индустрия са с изключително висока цена и се срещат рядко в търговската мрежа.Колкото до морските водорасли, те съдържат редица полезни съставки. На първо място - протеини. В същото време, обаче, нямат някой от основните аминокиселини, които се съдържат в яйцата, например. Ако имате възможност да ядете водорасли редовно, специалистите съветват да се редуват различните видове. Освен протеини, в морските растения се съдържат и много захари, които не могат да бъдат абсорбирани от организма. Водораслите са изключително полезни за подобряване на храносмилателната система. Колкото до мазнините, те почти не присъстват в строежа на водораслите. Най-голямото им преимущество е съдържащите се в тях минерални соли и олигоелементи. Водораслите са концентрирана морска вода. Анализът на морската вода показва, че водата съдържа същите минерали и олигоелементи като кръвта. Съставът на тези вещества варира от един вида до друг и поради тази причина е препоръчително да се консумират различен вид водорасли. Интересен е фактът, че калцият, съдържащ се във водораслите се приема изключително добре от организма. Изследвания показват, че жените, които консумират повече морски дарове, страдат по-рядко то остеопороза, костната им система е по-здрава и рядко имат проблеми с прешлените на гръбначния стълб. Важна съставка във водораслите е йодът. Той е естествена защита за човешкия организъм срещу йонизиращите лъчения на слънцето. Имат достатъчно количества витамини от В групата и ензими, но за да не се загубят при приготвянето, температурата не трябва да надвишава 45 градуса. Във водораслите се срещат също мед, кобалт, злато, цинк, бром и др.У нас водораслите все още се считат за изключително екзотични растения. Срещат се в натурален вид само в суши-баровете.По-разпространени са хранителните добавки, в които се съдържат екстракти от водорасли, както и козметични процедури с морските растения. Под каквато и форма да се приемат, водораслите са изключително полезни за организма, стига да се консумират правилно и произходът им да е доказан.
Сподели
0 коментара
fallback