IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

10 вкусни и диетични десерта за лятото

25 април 2012 13 05

Рецептите съдържат под 300 калории

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Да влезем във форма за най-разсъблечения сезон не означава непременно, че трябва да се откажем от всички вкусни изкушения. Има десерта, които няма да навредят на фигурата ни, тъй като съдържат под 300 калории. Те не само ще удовлетворят апетита ни, но и ще повдигнат настроението ни. Ето и нашите предложения:

1. Лимонов сладкиш

Продукти: 1 чаша обезмаслено кисело мляко

1/4 чаша лимонов сок

1 1/3 чаша захар

5 супени лъжици масло

1 супена лъжица настъргана лимонова кора

1 1/2 чаена лъжичка бакпулвер

1/2 чаена лъжичка сода

1/4 чаена лъжичка сол

2 големи яйца плюс белтъка на 1 голямо яйце

2 1/4 чаша брашно

Приготовяне:

Загрейте фурната до 180 градуса

В тава с незалепващо покритие изсипете смеската за блата - киселото мляко, лимоновия сок, захарта, маслото, лимоновите кори, бакпулвера, содата и солта, предварително са разбити с миксер на средна скорост. Отделно разбийте яйцата и после ги прибавете. Сместа трябва да прилича на влажен пясък. Печете 30 минути, след което охладете десерта за 15 минути. Може да го сервирате с охладени ягоди.

2. Оризов пудинг с портокалови стърготини

Продукти:

2/3 чаша ориз

8 чаши вода

1 щипка сол

4 чаши обезмаслено мляко

3 супени лъжици кафява захар

1 чаена лъжичка ванилия

1/2 чаена лъжичка настъргана портокалова кора

1/4 чаена лъжичка смлян кардамон и канела

Приготовяне:

Сложете ориза в сито и го изплакнете със студена вода, за да отстраните излишното нишесте. Сварете го в тенджера с вода и сол на силен огън. Варете го 7 минути докато омекне.

След това прибавете към него млякото и захарта да кипнат на средно-висока температура. После намалете температурата и оставете бавно да къкри като периодично разбърквате за около 25 минути.

В друга купа, разбъркайте ванилията, портокаловата кора и кардамона и поръсете повърхността на пудинга с тази смес. Оставете го да се охлади в хладилника за около 4 часа, преди сервиране.

Като топинг можете да използвате обезмаслена бита сметана или карамелов сироп.

Снимка: Dreamstime

3. Замразен шоколадов мус

Продукти:

4 1/2 пакета шоколадови крекери

1 1/4 чаша мляко

1/4 чаена лъжичка екстракт от мента

2,8 унции млечен шоколад

1 чаша миниатюрни бонбони

Приготовяне:

Подредете бисквитите над дъното на квадратна тава. Разбъркайте млякото и ментата в голяма купа, добавете разтопения шоколад и накрая покрийте бисквитите с готовия мус, поръсете с бонбони и замразете за една нощ.

4. Замразена малинова торта

Продукти:

1 блат за торта

малинов сироп

червена сладкарска боя

2/3 чаша топинг ягода

3 чаши обезмаслен ягодов сладолед или замразено кисело мляко

2 чаши леко подсладена бита сметана

пресни ягоди или малини

Приготовяне:

Сложете блата в тава и го залейте с малиновия сироп и 3 капки червена сладкарска боя. С помощта на назъбен нож, разрежете балта на две части през средата. На долната част сложете 1/2 чаша ягодов топинг/ягодов сладолед, след това сложете другата част от блата и я намажете с останалата част от топинга. Замразете най-малко за 4 часа.

Замразената торта можете да декорирате с бита сметана и да украсите с ягоди или малини.

Снимка: Dreamstime

5. Плодов коктейл „Маргарита"

Продукти:

4 чаши разнообразни, охладени плодове (боровинки, пъпеш, ананас, ягоди)

2 супени лъжици захар

2 супени лъжици текила

1 чаена лъжичка настъргана кора от лимон

2 супени лъжици сок от лимон

Приготовяне:

Смесете плодовете в голяма купа. Разбъркайте захарта, текилата, кората от лимон и лимоновия сок в малка купа. Сложете плодовете в коктейлни чаши и ги полейте със сместа. Покрийте чашите и ги ложете в хладилник за 1-2 часа.

6. Плодово сорбе

Продукти:

1 среден банан

1 чаша манго на кубчета

1 чаша пресен ананас на парчета

2 супени лъжици вода

1 супена лъжица пресен лимонов сок

Приготовяне:

Обелете банана и го нарежете на парчета. Поставете всички плодове в хартия за печене и ги замразете за 1-2 часа. След това заедно с водата и лимоновия сок ги миксирайте в кухненския робот до гладка смес. Сервирайте веднага.

Снимка: Dreamstime

7. Желиран коктейл от плодове

1 чаша ягоди

1 чаша боровинки и малини

2 чаши ванилов пудинг

1 желатин

Приготовяне:

Трябват ви 10 стъклени чаши. Нарежете плодовете на ситно и редувайте в чашата – плодове, пудинг, плодове, пудинг. Накрая добавете желатина и внимателно разбъркайте с шиш, така че той да стигне до плодовете. Оставете в хладилника за 3 часа.

8. Кошнички с йогурт и плодове

Продукти:

Сметана на спрей

1 чаша измити и нарязани плодове по избор

3 супени лъжици захар

1/4 чаена лъжичка ванилия

500 гр замразено тесто

1 1/2 чаша обезмаслено кисело мляко

4 супени лъжици мед

няколко листа мента като гарнитура

Приготовяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. Ще ви трябват формички за тарталети. Разбъркайте в купа плодовете, захарта и ванилията и ги оставете да престоят.

Нарежете тестото на 24 парчета, които изпечете във формите за 10 минути до златисто. След като охладите тарталетите, сложете вътре киселото мляко, плодовете и накрая поръсете с 2 с.л. течен мед. Гарнирайте с листата от мента

9. Газирано сорбе

Продукти:

Плодово сорбе (от лимон, праскова, ягода)

Охладено шампанско

Приготовяне:

Поставете 6 чаши за мартини или вино във фризера за 30 минути.

Напълнете ги с 5 или 6 лъжички от сорбето, а след това ги залейте с шампанското.

Снимка: Dreamstime

10. Плодов пай

Продукти:

1 пакет канелени бисквити

2 супени лъжици захар

2 супени лъжици масло

Плънка:

1 пакет пудинг

3 супени лъжици захар

1 2/3 чаша обезмаслено мляко

1 чаена лъжичка настъргана кора от лимон

2 супени лъжици сок от лимон

Украса:

1 чаша ягоди

1 чаша боровинки

1 малка праскова, нарязана на тънки резени

1/2 чаша малини

3-4 кивита

Приготовяне:

Направете блат от бисквитите, захарта и маслото като добавите 2 супени лъжици вода. Печете блата за 10 минути и го оставете да се охлади.

Прибавете пудинга към захарта и млякото и ги оставете да заврят на средна температура, при непрекъснато разбъркване. След като пудингът се охлади го изсипете върху блата и отгоре гарнирайте с пресните плодове.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари