IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витамин В6

14 декември 2005 12 29

Авокадо, банани и ориз са едни от основните източници на този витамин

Витамин В6

Препоръчителна дневна доза: 2 мг
Безопасна горна граница: 100 мг
Добри хранителни източници: Авокадо, банани, говеждо месо, бирена мая, кафяв ориз, пиле, яйца, овесени ядки, фъстъци, соеви ядки, орехи, пълнозърнеста пшеница.


Лечебни свойства

От синдрома на карпалния тунел и загубата на памет до диабета и предменструалния синдром, списъкът със състояния, при които чрез приемането витамин В6 (наричан също пиридоксин) пациентите получават подобрение, е доста дълъг. Витамин В6 е толкова важен за тялото ви, колкото въздуха и водата, се посочва в множество научни изследвания.

Витамин В6 изпълнява важната роля да подсигури биологичните процеси, включително метаболизма на мазнините и протеините, да протичат както трябва. В отсъствието на витамин В6 метаболизмът действително се променя.

Витамин В6 също така е важен помощник при създаването на невротрансмитерите – химикалите, които позволяват на мозъчните клетки да комуникират една с друга. В резултат, недостигът на В6 може да увреди паметта.

Недостигът на В витамини може да доведе и до увреждания на нервите на ръцете и краката. (Според някои проучвания, хора с диабет страдат по-рядко от вдървяване и изтръпване, свързани с нервни увреждания, ако приемат допълнителни количества В витамини, като В6 и В12.) Вдървяването, изтръпването, подуването и болката в коленете, раменете и ръцете, които някои специалисти определят като артрит на менопаузата – може би са още един симптом за недостига на витамин В6.

Подуването и нееластичността на обвивката на нерв в китката, или синдрома на карпалния тунел може да се дължи на недостиг на В6. Този витамин Ви помага да се отървете от излишната вода в организма, която причинява карпалния тунел. Според друга теория, подкрепена от изследвания в Европа, В6 може да възпрепятства способността на възпален нерв да изпрати сигнал за болка.

Има и други употреби на витамина, които все още се изследват: прекратяване на астматичните пристъпи чрез намаляване на нивата на хистамин в тялото, например, и защита срещу атеросклероза чрез намаляване на количеството в тялото на химикал, разрушаващ артериалните стени. Факт е, че учените тепърва започват да разбират какво може да прави този витамин.

Наръчник на купувача

Запасете се с храните, най-богати на витмаин В6. Те осигуряват едва 1 мг от В6, но пък и препоръчителната дневна доза е едва 2 мг. Щом веднъж започнете приема на В6, след около 6 седмици ще започнете да виждате резултатите.

Контрол на безопасността

Ако предпочетете В6 добавка, бъдете предпазливи. Прекалено многото витамин В6 се свързва със сериозни нервни заболявания, както и със свръхчувствителност към слънчевата светлина, което може да доведе до кожни обриви и вдървяване.

Експертите препоръчват да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете прием на повече от 100 мг В6 дневно. Също така се препоръчва този витамин да се получава като част от таблетки В-комплекс, които доставят препоръчаната дневна доза от всички В витамини.

(Забележка: Хора на терапия за Болестта на Паркинсън трябва напълно да избягват В6 добавки, защото този витамин може да намали ефективността на лекарството. Хора, приемащи изониазид или циклосерин за туберкулоза или пеницилин за Болестта на Уилсън, отравяне с олово, камъни в бъбреците или артрит също трябва да се консултират с доктора си, преди да вземат допълнително В6.)

КоментариКоментари