IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витамин С

14 декември 2005 12 34

Експертите продължават да изследват лечебния потенциал на витамин С

Витамин С

Препоръчителна дневна доза: 60 мг
Безопасна горна граница: 2 000 мг
Добри хранителни източници: Броколи, пъпеш, киви, портокали, чушки, ананас, цитрусовите плодове (портокали, лимони, грейпфрут), киви, ягоди, шипки, чушките (червени и зелени), брюкселско зеле, обикновено зеле, картофи


Лечебни свойства

Експертите продължават да изследват лечебния потенциал на витамин С (също така наричан аскорбинова киселина), и то не само в областта на въздействието му при обикновената настинка. Провеждат се проучвания, изследващи ролята на витамин С при сърдечносъдовите заболявания и остаряването, рака, вируса на ХИВ, катаракти, здравето на кожата и други физиологични и патологични състояния.

Заслужава си да се отбележи изследването, показващо че витамин С (чрез задържане на болестопричинителите, наречени свободни радикали) може да помогне в защитата срещу ред видове рак – включително тези на хранопровода, устата, стомаха, панкреаса и може би на матката, дебелото черво и гърдата. Витамин С също така може да помогне в неутрализирането на нитритите (потенциално ракообразуващи консерванти в храни като хот-дога и вакуумираните нарязани месни мезета) и нитратите (обикновено съдържащи се в питейната вода и някои зеленчуци).

Изглежда също, че витамин С помага в предпазването от сърдечносъдови заболявания. Различни изследвания са установили връзка между високи нива на витамина в кръвта и намалени рискове от този убиец номер едно. Учените казват, че витамин С изглежда възпрепятства растежа на мускулни клетки в стени на артерии, което евентуално може да доведе до запушване.

Що се отнася до дълго оспорваната способност на витамин С да се бори с настинките, новините изглеждат добри и в тази област. Изследвания са установили, че високи приеми на този водоразтворим витамин наистина зареждат докрай най-важните клетки на имунната система, като по този начин им помагат да се движат по-бързо, докато преследват потенциални патогени като вирусите и бактериите. Това означава, че може би няма да можете да предотвратите настинката чрез прием на витамин С, но най-вероятно ще можете да я направите по-кратка и по-лека.

Дори очите могат да се възползват от витамин С, тъй като той помага за отлагането на или предпазването от формирането на катаракти чрез минимизиране на вредата, причинена на очните лещи от ултравиолетовата слънчева светлина.

Установено е също, че витамин С намалява нивото на хистамин в тялото – добра новина за хора, страдащи от астма или алергии. Учени от Медицинския факултет на Харвард са установили, че хора, приемащи поне по 200 мг витамин С дневно, имат 30% по-малък риск от бронхит или хриптене в гърдите в сравнение с хора, които приемат по около 100 мг от витамина дневно.

И като че всичко това не е достатъчно, изследвания също така са установили, че витамин С може да бъде благотворен за хора, страдащи от диабет, тъй като вероятно помага за минимализирането на вредните му ефекти върху нервите, бъбреците и очите.

Дори има някои доказателства, че този универсален хранителен елемент може да помогне в борбата срещу СПИН, тъй като лабораторни експерименти, направени в Института Линус Паулинг са установили, че витамин С спира репликацията на ХИВ в клетките, инфектирани от вируса.

Въпреки многото му достойнства, обаче, едно проучване, направено в Аризонския щатски университет, е установило, че около 20% от хората не получават достатъчно от този вълшебен хранителен елемент. Проучването показало, че хората с недостатъчност от този витамин ядат плодове и зеленчуци по-малко от веднъж дневно, а е препоръчително те да се ядат пет до девет пъти дневно.

Ранните признаци на недостиг на витамин С включват слабост и летаргия, последвани от забавено оздравяване на рани. Ако запасите са напълно изчерпани, се появява скорбут със симптоми, включващи деменция, кървящи венци, загуба на зъби, прекалено силно кървене и болки в мускулите, ставите и костите.

Наръчник на купувача

Разгледайте внимателно рафтовете в кварталния ви магазин за здравословна храна, и може да видите повече видове и марки витамин С, отколкото нови коли във фирма за продажба на коли. Но не се притеснявайте за това коe точно да купите. Поне едно изследване е установило, че независимо дали витамин С, който приемате, е от най-високо качество или от щанда за намалени стоки, количеството, което тялото ви използва, е еднакво.

За да помогнете на организма си да поддържа нивото на витамин С през денонощието, взимайте половината от препоръчаната дневна доза сутрин, а другата половина – вечер.

Контрол на безопасността

Високите дози витамин С изглежда са безопасни. Изследвания не са установили никакви странични ефекти у хора, взимали по 5 000 мг дневно в продължение на повече от три години. Дози от над 2 000 мг могат да причинят диария. (Ако това ви се случи, експертите препоръчват да приемате витамина на разделени дози в продължение на деня.) При здрави хора високият прием на витамин С не увеличава риска от образуване на бъбречни оксалатни камъни независимо, че оксаловата киселина е краен продукт при обмяната на витамина.

Хора, които обмислят приемането на големи дози витамин С, трябва също да знаят, че този витамин се намесва в резултатите от някои диагностични естове на кръв и урина, и може да попречи на абсорбирането на трициклични антидепресанти. (Предупредете вашия доктор за дозировката ви на витамин С, ако ще ви бъдат правени изсладвния).

Хора с недостатъчност на ензима на червените кръвни клетки глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа (най-често срещана при хора от африкански, средиземноморски или азиатски произход) също не трябва да приемат големи дози витамин С, защото той може да увреди червените им кръвни клетки и да причини анемия. Някои експерти също така препоръчват ограничена употреба на дъвчащи таблетки витамин С, тъй като те могат да разядат зъбния емайл.

Ако приемате статини, не поемайте повече от 1 000 мг витамин С, защото той може драматично да намали ползата от някои холестеролни лекарства.

КоментариКоментари