IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цинк

14 декември 2005 13 14

Признаците на евентуална недостатъчност на цинк включват влошен имунитет, загуба на коса, депресия

Цинк

Препоръчителна дневна доза: 15 мг
Безопасна горна граница: 40 мг
Добри хранителни източници: телешко месо, яйца, агнешко, ядки, морски продукти, зърнени храни, кисело мляко


Лечебни свойства

Когато мислите за цинка, мислете за продуктивност. От подпомагането на създаването на нова кожа до повишаване на устойчивостта на имунната система, този минерал работи в продължение на времето, за да произвежда клетки, от които се нуждаете, за да сте здрави. Оздравяването, растежът, бременността и отделянето на мляко през кърмаческия период са все ситуации на повишена нужда от цинк заради нуждата от повече клетки.

Цинкът също така подпомага повишаването на имунитета. За да може тялото ви да се бори с болестотворни нашественици, първо цинкът и химикали, наречени цинково-зависими ензими, работят заедно, за да помогнат за изграждането на нови клетки на имунната система и да ги подготвят за борба. Затова цинкът помага при предотвратяването на вирусни инфекции. По същата причина, обаче, твърде голямото количество цинк – според едно изследване само 25 мг дневно – намалява имунитета.

Умението на цинка бързо да увеличава броя на клетките чрез репродуктивно делене идва съвсем навреме, когато имате порезни или отворени рани, защото този минерал е жизнено важен за производството на колаген – съединителната тъкан, която помага за оздравяването на раните. Така че когато не получавате достатъчно цинк, не можете да се излекувате нормално.

Дори някои ключови ензими, които защитават и запазват зрението Ви, не могат да се образуват без цинк. Цинкът и витамин А си взаимодействат в зрителния апарат, за да поддържат нормалния процес на адаптиране към тъмнината, когато очите се нагаждат към по-ниски нива на осветеност.

Всъщност, според едно изследване, при 30% от здравите хора в напреднала възраст има липса на цинк, и те може би не са единствените. В стремежа си да спазват хранителни режими с ниско съдържание на мазнини, повече хора от всякога избягват червеното месо – великолепен източник на този жизненоважен хранителен елемент.

Друг потенциален проблем е, че повишеният прием на калций, препоръчван за избягване на остеопороза, премахва част от цинка от тялото. Значителният превес на растителни храни в някои вегетариански хранителни диети също може да възпрепятства абсорбацията на цинка, както и алкохолизмът, оралната пеницилинова терапия и диуретиците.

Признаците на евентуална недостатъчност на цинк включват влошен имунитет, загуба на коса, депресия, загуба на тегло, подуване, загуба на апетит, обриви и други кожни промени.

Наръчник на купувача

Най-добре е цинкът да се получава от храната, но имате възможност да избирате и измежду няколко вида цинкови добавки, които се продават отделно, или са в комбинация с мултивитаминни препарати.

Контрол на безопасността

Прекалено големи количества цинк могат да причинят гадене, главоболие, летаргия, раздразнителност, стомашни дразнения и повръщане. Приемането дори на дози от 30 до 150 мг дневно в продължение на няколко седмици влошава абсорбацията на мед и може да доведе до недостиг на мед. (По тази причина лекарите често препоръчват на хора, приемащи цинкови добавки, да приемат и допълнителни количества мед, в съотношение 1 мг мед за 10 мг цинк.)

Повече от 40 мг цинк дневно могат също така да повишават риска Ви от развиване на анемия; освен това е установено, че такива високи дози понижават нивата на добрия холестерол, и повишават нивата на лошия. (Все пак някой лекар може да ви препоръча такава висока доза за лечение на Болестта на Уилсън – състояние при което се наблюдава излишък на мед в тялото.)

Изследвания са установили, че увеличени количества цинк в хранителния режим забележително намаляват мозъчните функции у хора, страдащи от Болестта на Алцхаймер. Заради тези рискове лекарите препоръчват цинкови добавки, надвишаващи дневната препоръчителна доза, да се приемат само под лекарско наблюдение.

Забележка: Цинкът може да раздразни стомаха ви, затова винаги го приемайте с храна. Имайте предвид, че млечните продукти, храните, съдържащи трици, и храните, богати на фосфор и калций, могат да намалят абсорбацията на цинка. Богатите на протеини храни като агнешкото и говеждото месо и яйцата, от друга страна, могат да подобрят абсорбацията на минерала.

КоментариКоментари