IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златните правила за успешно отслабване

22 април 2012 09 00

Добрата хигиена на здравословното намаляване на теглото

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако ви е омръзнало от различни диети, които не са довели до желания резултат, може би е време да ги спрете и просто да промените стила си на хранене. Ако го направите, със сигурност теглото ви ще влезе в най-добрите си граници и без да се измъчвате с гладуване.

Необходимо е да спазвате няколко прости правила за правилно хранене:

Консумирайте разнообразна храна. Да ядете от всичко е най-добрия начин да ядете здравословно, доставяйки си по естествен път нужните за тялото ви макроелементи (протеини, липиди, глициди) и микроелементи (витамини, минерали).

Контролирайте количеството на приетата храна - яжте толкова, колкото да заситите глада си, но не повече. Разнообразната храна позволява най-лесно да се контролира нейното количество. Дъвчете дълго и яжте бавно, за да усетите напълно вкуса на ястията. Преяждането е много вредно!

На всяко ядене консумирайте зеленчуци, които имат силно изразено защитно и изгарящо мазнините действие и минимално количество калории, а освен това засищат.

Ограничете до минимум приема на мазни, сладки и пикантни храни. Тяхната консумация е свързана основно с удоволствието, което доставят, но от хранителна гледна точка не са полезни за организма.

Пийте вода основно между отделните хранения – най-малко 1.5 литър дневно. Това ще ви позволи да запазите тялото си хидратирано и пречистено.

За да отслабнете правилно трябва да изпитвате удоволствие от храненето.

Украсете кухнята си. Използвайте ароматни треви и подправки. Запазете гостоприемния вид на трапезата си, като сервирате цветни и ухаещи на подправки ястия. Погрижете се за декорацията и стайлинга на масата.

Избягвайте:

Навикът постоянно да дъвчете нещо е много лош и, ако го имате се постарайте да се отучите от него. Това е урок номер 1 в правилата за здравословно отслабване. Избягвайте консумацията на бързи храни, които са с високо съдържание на захар – например подсладени напитки, сладкиши, пакетирани захарни изделия и др. В случай, че изпитате силен глад за сладко, по-добре вземете парче шоколад. Прекомерната консумация на захари засилва отделянето на инсулин и по този начин стимулира складирането на мазнини!

Ограничете солта (много често готвените ястия са богати на сол и мазнини), алкохола и мазнините.

Консумирайте повече:

Риба, пилешко месо, зеленчуци, плодове, бавно разграждащи се захари (ориз, макаронени изделия), вода. Хранете се бавно и в спокойна атмосфера. Приготвяйте ястията си без мазнини (задушени, на пара, на фурна, увити във фолио, сварени и т.н.).

Не преварявайте храната и не я оставяйте дълго време на масата.

Не пазарувайте, когато сте гладни.

Всеки ден ходете пеша поне 30 минути.

Изчислете индекса на телесното си тегло и преценете какви са здравословните килограми, към които да се стремите.

Отслабвайте с Elancyl!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

z.k ( преди 11 години )
Тези правила всеки ги знае...друг е въпросът спазват ли се
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
marina_728 ( преди 11 години )
няма ли да споменете и някоя здравословна диета включващавсички тези правила??????За да знаем как да започнем !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар