IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаем за фибрите

14 декември 2005 15 55

Хапването на мюсли и корнфлейкс ни предпазва от стомашни заболявания и стопява килограми

Какво трябва да знаем за фибрите

Хапването на мюсли и корнфлейкс ни предпазва от стомашни заболявания и стопява килограми

Липсата на фибри в диетата на човека е много разпространен проблем в западния свят. Ето защо много хора в днешно време страдат от стомашно чревни проблеми като запек, хемороиди или раздразнения на дебелото черво.

Фибрите, също наричани влакна или нишки, са част от храната, която консумираме и която не може да бъде асимилирана от организма ни.

Единствено растителните продукти съдържат фибри, а тези с животински произход, включително мляко, яйца, месо, риба, не съдържат никакви фибри.

Храните, богати на мазнини съдържат в минимални количества фибри, а храните с високо съдържание на влакна са лишени от мазнини.

В дебелото черво фибрите се разграждат частично чрез бактериална ферментация, с образуването на много важни за нормалната чревна функция мастни киселини. Доказано е, че те дори предпазват донякъде от развитието на рак на дебелото черво.

За да се предпазим от стомашно чревни заболявания, се нуждаем от диета богата на фибри. Под това се разбира, че трябва да приемаме поне по 30 грама фибри на ден, което не е малко. 30 грама фибри се съдържат в около седем големи филии ръжен хляб или около 1,5 кг зеленчуци. Най-много фибри има в кореноплодните зеленчуци и около 700 грама от тях дневно са ви достатъчни.

Все пак трябва да се има предвид, че има два вида фибри: неразтворими и разтворими. Разтворимите фибри са по-важни за здравето ни. Храните съдържат различно количество и различен тип фибри.

Най-големи източници на фибри са зърнените храни, сушените плодове и кореноплодните растения.

На пазара се появиха също и концентрирани хранителни добавки с фибри. Все пак не бива да се прекалява с тях и най-много 10 грама от дневната ви дажба от фибри трябва да идва от тези добавки.

Друг, според нас по-лесен и добър начин да си набавяте нужните фибри, е да си изберете закуска, която да съдържа много от тях. Така например закуската ви трябва да съдържа много плодове и зеленчуци и главно зърнени храни. На пазара се появиха много видове мюсли и корнфлейкс, които са добри варианти. На опаковката на повечето продукти можете да прочетете колко грама фибри има в тях и така да разберете каква част от препоръчителната си дневна дажба ще си набавяте с тях.

Друг, по нетрадиционен начин да си набавите фибри е чрез дъвки и бонбони. Много от тях съдържат фибри, които са основна част от гумената субстанция, която те съдържат. Някои бонбони, по-познати в западна Европа и наричани лакриц, също са източник на много фибри заради т. нар. Gummi arabicum, който съдържат.

КоментариКоментари