IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разтоварваща диета

1 януари 2006 09 24

Подходящи за зимния сезон и за вашата разтоварваща диета са моркови, зеле, картофи, тиква, цитрусови плодове, киви

Разтоварваща диета

Нова година и следващите я празници са свързани в България с обилни празнични обеди и вечери, както и с изпиването на огромно количество алкохол.

Ястията са от месо с много подправки, което допълнително натоварва организма. Сериозните стомашни проблеми могат да настъпят в резултат на съчетаването на мазни ястия с алкохол. Атаки от панкреатит, остър миокарден инфаркт, дори инсулт, хипертонични кризи и въобще доста негативни ефекти могат да бъдат провокирани от празничната маса.

Много рядко се поднасят салати от пресни зеленчуци. В туршиите има високи количества захари и киселини. Пият се малко натурални сокове, а се препоръчва те да се съчетават с алкохол вместо с газирани напитки. Уж сме внимавали да опитаме от всички приготвени неща в малки количества, но се оказва, че сме преяли и препили и сме качили на тегло,чиито стойности са толкова важни за нас! Какво да направим? Отговорът на диетолозите е след празничните дни да направите поне 7- 10-дневна разтоварваща диета.

На първо място са плодовете и зеленчуците, тъй като те са един от основните източници на витамини и някои минерали. Особено нужни през зимния сезон са антиоксидантите, такива като – витамин С, витамин А и бета каротин, витамин Е, фолиева киселина, редица минерали – селен, цинк, които укрепват организма през студените зимни дни, повишават съпротивителните му сили, поддържат обмяната на веществата. Приемайте ежедневно не по-малко от 300 гр. зеленчуци и поне 200 гр. плодове.

Подходящи за зимния сезон и за вашата разтоварваща диета са моркови, зеле, картофи, тиква, цитрусови плодове, киви. Основна храна за българина са хлябът и зърнените храни.

Препоръчва се максимално богата гама от зърнени разновидности – житни, оризови, царевични, овесени. За предпочитане е консумацията на пълнозърнестите видове. Предпочитайте нетлъстите меса – пилешко, телешко, преди кулинарна обработка отстранявайте видимите мазнини. Избирайте нискомаслените млека и млечни продукти. Старайте се да редуцирате приема на твърди, животински мазнини.

Приемайте около два литра течности дневно - вода, билков чай, различни сокове през зимата, тъй като атмосферните условия през този сезон водят до дехидратация. За поддържане на свеж и здрав вид не забравяйте физическата активност. Старайте се да си осигурите поне 10-20 минути дневно разходки на открито.

Предлагаме ви диета, чието най-важно предимство е възможността бързо да свалите от 4 до 8 килограма, а главният й недостатък - небалансираността й.

Затова не бива да се прилага повече от 2-3 седмици. Отслабва се между 4 и 6 килограма. Задължително условие е вечерята да е не по-късно от 19,00 ч. Освен това, диетата не е подходяща за хора, които не понасят цитрусови плодове или имат стомашни проблеми. По време на диетата може да се пие минерална вода без ограничение. И така:


Закуската през всички дни се състои от 2 портокала и 1 чаша кафе или чай без мляко и захар.

1-и ден

Обяд:2 портокала, 2 твърдо сварени яйца, 1 домат;
Вечеря:150 г варено месо, 1 домат, 1 краставица, 1 грейпфрут

2-и ден

Обяд:1 рохко сварено яйце, 1 краставица, 1 грейпфрут
Вечеря:150 г варено месо, зелена салата, подправена с лимонов сок

3-и ден

Обяд: 1 яйце на очи, 2 домата, 200 г задушено цветно зеле
Вечеря: 150 г задушено филе от бяла риба,1 краставица

4-ти ден

Обяд: 1 грейпфрут, салата от прясно зеле със заливка от кисело мляко
Вечеря: 1 твърдо сварено яйце, 150 г обезмаслена извара, 1 сурова чушка, 100 г настъргани моркови

5-и ден

Обяд: 1 твърдо сварено яйце, 1 домат
Вечеря: 200 г сварено пилешко месо, като гарнитура - зелена салата, подправена с лимонов сок

6-и ден

Обяд: 1 ябълка, 1 портокал
Вечеря: 150 г задушено филе от бяла риба, 200 г задушено цветно зеле

7-и ден

Обяд: 150 г обезмаслена извара, 1 чаша доматен сок
Вечеря: 1 ябълка, 1 чаша айран

КоментариКоментари

nikita ( преди 11 години )
Мери ( преди 12 години )
Диетата е с доста лошо подбрани количества и състав. Твърде скромна закуска, въглехидрати за вечеря (плод), смесване на всички хранителни групи в едно ядене... Не я препоръчвам на никого. Ако вечерята стане закуска, а за вечеря се консумира само протеин + зеленчук, може да и да стане приемлива.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар